vr 12 april 2019
Excursie Centraal Station en Rijksmuseum: 'serving and served'

Start/aanvang:

13:00

Einde:

18:30

Locatie

Amsterdam

Speciale notitie

Neem je OV kaart en Museumjaarkaart mee!

Downloads en programma

Organisator

  • Jan Benthem, Benthem Crouwel architecten
  • Muriel Huisman, architect Cruz y Ortiz
  • Reinier Baarsen, Conservator RM en Hoogleraar UL
  • Hans van Heeswijk, co-architect van Gogh Museum
  • Rene Wubs, Stationsmanager CS
  • Albert van Raalte, NS Vastgoed

Maximaal aantal deelnemers

25

Programma:

13.00   Start excursie voor het CS, neem je OV kaart mee!

14.30   met OV of je eigen fiets naar het Rijksmuseum, pauze

15.00   Start excursie Rijksmuseum voor de ticket controle, neem je Museumjaarkaart mee!

16.30   Langs van Gogh Museum en het Stedelijk Museum

17.00   Borrel restaurant Stedelijk

Onder leiding van de verantwoordelijke managers/beheerders van de gebouwen en de sprekers zal op vrijdagmiddag 12 april een ronde worden gemaakt door Centraal Station en Rijksmuseum. Hierbij zullen niet alleen de publieksruimten worden bekeken, maar ook achter de schermen worden gekeken wat er nodig is om dit soort intensief gebruikte publieke ruimten te laten functioneren. In de woorden van Louis Kahn: 'serving and served'.

Bij het Centraal Station zal het hoofdgebouw met de monumentale wachtkamers, inclusief de normaal gesloten wachtkamers 3e klas en de Koninklijke Wachtkamer, worden bekeken. Maar ook de bovenverdiepingen van het stationsgebouw met een monumentale ontvangstzaal, kantoren en dienstruimten en de (installatie-) zolder met bijzondere ijzeren kapconstructie. In het station zelf zal naast het stations- en winkelgedeelte ook worden bekeken hoe de non-stop bevoorrading van het winkel/horeca gedeelte werkt (delen van het winkelareaal verkopen meerdere malen per dag leeg).

In het Rijksmuseum zal een rondgang worden gemaakt door het hoofdgebouw met uitleg over de relatie voorzieningen, collectie, route. Het gaat daarbij niet in de eerste plaats om de getoonde kunstwerken, maar om wat er in de loop van de tijd met het gebouw is gebeurd, wat daar nog van is te zien, en hoe het nu wordt gebruikt. Ook hier een 'blik achter de schermen'. Daarbij zal ook de nieuwbouw van Cruz en Ortiz aan de overzijde van de straat worden bekeken, met dienstruimten, restauratieateliers en onderzoeksruimten. 

Via de entreehallen van het Van Goghmuseum en het Stedelijk Museum lopen we naar restaurant Stedelijk voor de borrel.

Gerelateerde activiteiten