vr 24 november 2023
Excursie | Duurzaam IJburg

 • De Warren, IJburg Amsterdam
  architect: Natrufied Architecture (Boris Zeisser)

 • Mooijburg Plein, IJburg Amsterdam
  architect: Natrufied Architecture (Boris Zeisser)

 • CPO Centrumeiland IJburg
  Architect en beeld: JoustraReid Architecten

 • Woonhuis Canada Centrumeiland IJburg
  Architect en beeld: Maatworks (Lidewij Lenders)

 • Woonhuis Canada Centrumeiland IJburg
  Architect en beeld: Maatworks (Lidewij Lenders)

 • CPO Centrumeiland IJburg
  Architect en beeld: Maatworks (Lidewij Lenders)

Start/aanvang:

12:00

Einde:

17:30

Locatie

Wooncooperatie "de Warren"

Nydia Ecurystraat 31

1087 NA Amsterdam IJburg 

Organisator

Verslag van deze activiteit

Maximaal aantal deelnemers

25

Let op:

Bouwhelm en veiligheidsschoenen verplicht bij rondleiding Mooijburg, de aannemer aldaar laat niemand toe zonder!

In IJburg is recent een aantal zeer interessante woongebouwen ontworpen en opgeleverd. Interessant omdat hierbij duurzaamheid een hele belangrijke rol speelt. Deels is die duurzaamheid gevonden in het materiaalgebruik, zoals de toepassing van biobased materialen.  De meeste gebouwen die we gaan bezoeken zijn geconstrueerd met CLT (de Nederlandse naam is kruislaaghout). Hiermee zijn zowel vloeren als wanden te bouwen. 

Naast duurzaamheid is ook het programma van deze woongebouwen interessant; naast wonen is er vaak ook plek voor andere activiteiten. Bij de Warren is het een coöperatie die dit wooncomplex heeft geinitieerd. Daar is naast wonen ook veel plek voor gemeenschappelijke ruimtes.

Beinvloeden de eigenschappen en beperkingen van materialen ook de architetctuur? Levert de mix van functies en verschillende woningtypologieën een meerwaarde op? We kunnen het zelf beoordelen op 24 november.

Het is helaas niet gelukt om een rondleiding in Jonas en Juf Nienke te organiseren. Vanwege de privacy van de bewoners zijn groepen niet meer welkom. . We lopen er uiteraard wel langs, we mogen er niet in. Tussen 14.00 uur en 15.30 hebben we een koffiepauze ingelast met uitzicht op Jonas.

Vanaf 15.30 uur staan er twee houten CPO projecten op het programma; een project van JoustraReid Architecten en van Maatworks. Ook bezoeken we het woonhuis Canada van Maatworks; de winnaar van de nationale houtbouwprijs 2021. Lidewij Lenders, architect en oprichter Maatworks is als pionier van de Nederlandse houtbouw te betitelen; in 2006 realiseerde ze al haar eigen houten woning, geconstrueerd in kruislaaghout (CLT).

PROGRAMMA: 

12.00 uur:  start rondleiding en lezing over de Warren door architect Boris Zeisser (Natrufied Architecture). 

13.00 uur: rondleiding bouwplaats Mooijburg door architect Boris Zeisser (Natrufied Architecture) veiligheidsschoenen en bouwhelm verplicht

14.00 uur: Lopend naar Jonas, we kunnen op eigen kosten even wat drinken in NAP, met uitzicht op Jonas. Ze weten daar dat we iets komen drinken. Bezoek Jonas zelf is helaas niet mogeljk

15.30 uur: rondleiding woning Machiel Spaan en zijn buren aan het Srefidensiplein door architect Wouter de Haas (JoustraReid architecten)

16.30 uur: rondleiding in woning Canada door Maatworks, rondleiding door architect Lidewij Lenders. 

16.50 uur: rondleiding in twee appartementen van  CPO ‘drie in het klein centrumeiland’ door Maatworks, rondleiding door architect Lidewij Lenders. 

17.15 uur: borrel in "de Japanner" op het strand van IJburg

Tot vrijdag 24 november!

Groet Xander Arets, bestuurslid excursies binnenland 

 

 

Gerelateerde activiteiten