ma 18 maart 2024
Debat | Het gesprek #04

Start/aanvang:

19:00

Einde:

22:00

Locatie

 

Locatie: Marc Koehler Architects

Moermanskkade 317

Amsterdam

Organisator

  • Jan Richard Kikkert

Maximaal aantal deelnemers

40

In 2024 zetten we het gesprek voort. Op maandag 18 maart bespreken we het thema Open Bouwen met  Marc Koehler en Thijs Asselbergs.

Marc Koehler
Open Cities, Buildings, systems: MKA works 2018-2024 Marc Koehler is oprichter van het Amsterdamse ontwerpbureau MKA en co-living concepten Superlofts.co, Superwood, MaMaPioneers.com, Eveliving.co en mede-oprichter van het platform Openbuilding.co

Marc's "Open Design & Development" aanpak is erop gericht mensen te betrekken bij de woonomgeving van de toekomst. Tijdloze structuren met aanpasbare ruimtes en innovatieve details zorgen ervoor dat mensen zich thuis voelen en deel uitmaken van iets groters. Met het grotere geheel in gedachten ziet hij het potentieel van architectuur om de stromen van tijd, natuur, energie, materiaal, mensen en kapitaal te verbinden en de balans tussen mens en de natuur te verbeteren. Marc gelooft in de visuele kracht van architectuur om nieuwe manieren van leven en samenwonen te initieren met behulp van ideeën, prototypes en start-ups met culturele, sociale en ecologische impact. Door de rol van de architect uit te breiden naar uitvinder en ondernemer, wil Marc "architectuur veiligstellen als instrument voor sociale experimenten en ruimtelijke poëzie in de context van het hyperkapitalisme, dat intrinsiek hongerig is naar nieuwigheid maar sceptisch staat tegenover diepgaande verandering".

 

Thijs Asselbergs
Thijs  is oprichter en eigenaar van Thijs Asselbergs architectuurcentrale. Naast vele functies  in de architectuur was hij o.a. hoofd van de masteropleiding architectuur van de academie in Amsterdam . Hij was vanaf 2008 tot 2022 hoogleraar Architectural Enginering aan de faculteit Bouwkunde van de TUD. Nieuwbouw was eind jaren zeventig de kern van mijn opleiding aan TU Delft. Ik leerde van stoel tot stad van Jaap Bakema. Open bouwen werd ons tijdens de studie onthouden.Het zou architectonische vrijheid in de weg staan. Het paste niet in het modernistische gedachtengoed.Al decennia realiseer ik samen met anderen talloze (nieuwbouw) woningen.Naar mate de tijd vordert komt steeds meer de vraag bij me boven: waarom slopen we nog? In 2013 werk ik samen met buurman Marc Koehler aan zijn initiatief de ‘casco loft’s. We bouwen met vijf architectenbureaus voor 50 opdrachtgevers het eerste project in de Houthavens. In 2016 ontmoet ik bij toeval John Habraken. Dankzij corona kon ik hem en zijn gedachtengoed inzetten samen met onze master studenten van TU Delft. Open bouwen is actueler dan ooit en geeft veel antwoorden op woningbouwvraagstukken. Aanpasbaarheid, circulariteit, participatie gebruikers, langere levensduur door scheiding drager en inbouw. Ga zo maar door.  Waarom bouwen we niet veel meer open? Wat is daar voor nodig?

Gerelateerde activiteiten