Nieuwjaarbijeenkomst 2020 Leiden

  • Exterieur Naturalis

  • Interieur Naturalis

  • Auditorium Naturalis

  • Introductie Ab, Ed en Bart van de Meelfabriek door Jan

  • Toelichting excursies

  • Bezoek Loft bovenste etage

  • Borrel in de inspiratie loft

NIEUWJAARSRECEPTIE AETA 2020 

Op zaterdag 25 januari is het jaar gestart met een druk bezochte nieuwjaarsreceptie in de Meelfabriek in Leiden. Een passende locatie voor de verbeelding van oud naar jong (nieuw). 

De dag werd gestart bij een ander bijzonder gebouw in Leiden, het Naturalis Biodiversity center. De nieuwe uitbreiding van Naturalis is ontworpen door Neutelings Riedijk Architects. Het was een complexe opgave tussen het oorspronkelijke ontwerp van Fons Verheijen en het nieuwe plan van Neutelings Riedijk Architects. Soms schuurt dit, hoe interessant de nieuwbouw met zijn markante materiaalgebruik en indrukwekkende publieke ruimte zich ook toont, het gaat niet een vanzelfsprekende samenwerking aan met het bestaande gebouw. Frank Beelen, de project architect, heeft ons meegenomen door het gebouw en zijn verhaal hier bij verteld. Een boeiende rondleiding en interessante vragen uit de groep, we hadden zo nog een uur kunnen rondlopen.

Dwars door de stad naar een volgend hoogtepunt: De Meelfabriek. Met koffie en thee werden we onthaald en vervolgens begeleidt naar de directieruimte. Hier kon voorzitter Jan Poolen met een bevlogen verhaal het nieuwe jaar aankondigen. Zie de bijlage voor de toespraak en lees hier verder over het beleid van AetA voor 2020-2022. Het verbinden van generaties staat centraal in het verhaal en dit kwam ook terug bij de aanzet voor de binnen en buitenland excursies, gepresenteerd door Xander Arets en Paul Vlok. Vervolgens werd Sanne Eekel aangekondigd als nieuwe secretaris, waarmee het bestuur weer voltallig in aantal is. 

Ab van der Wiel nam het woord over van Jan. Ab is de directeur en eigenaar van de Meelfabriek. Hij begeleidt een boeiend transformatie proces dat inmiddels al 34 jaar beslaat. Dit houdt hij vol door zijn passie en geloof in de kracht van het transformeren van industrieel erfgoed tot een waardevolle en eigentijds onderdeel van de stad. Met een klein maar betrokken team krijgen zij het voor elkaar om dit ensemble van 10 gebouwen (gebouwd tussen 1900 en 1970) nieuw leven in te blazen. Het doel is om in 2023 het proces te voltooien.

In de beginfase van de ontwikkeling van de Meelfabriek heeft Peter Zumthor een inspirerend ontwerp gemaakt. De kracht van de Meelfabriek lag in zijn idee bij de diversiteit van de oude draagconstructies van de gebouwen. Bart Akkerhuis (voormalig associate van Renzo Piano) heeft inmiddels het stokje overgenomen en een eigen draai gegeven aan de ontwerpen die er al lagen. Hij lichtte het traject en het ontwerp toe dat hij met zijn studio gemaakt heeft. Op dit moment is de studentenhuisvesting (nieuwbouw) al in een ver stadium en wordt er onder andere gewerkt aan de luxe lofts in het oude betonnen casco van de meel opslag. De technische uitdagingen werden verder aangelicht door Ed Zwart, hij heeft het technisch ontwerp onder zijn hoeden. De betonnen draagconstructie zal zichtbaar gaan worden in de gevel, maar dit vraagt uiteraard een intelligente aanpak van de thermische schil. 

De drie heren namen ons vervolgens mee naar de bovenste verdieping waar zij bezig zijn met de bouw van een ruime loft. Aan drie zijden een weids uitzicht over de stad en aan de andere zijde de nabijheid van diverse torens van de Meelfabriek zelf. De dag werd afgesloten met een borrel tussen de imposante betonconstructie van de oorspronkelijke fabriek rond de wokkel/glijbaan voor de meelzakken, die verwijst naar het vorige bestaan, maar waar de maquettes de toekomst al laten doorschemeren.

 

Enkele artikelen:
https://www.dearchitect.nl/architectuur/nieuws/2019/05/naturalis-biodiversity-center-officieel-opgeleverd-101210978
https://www.archdaily.com/924031/naturalis-biodiversity-center-leiden-neutelings-riedijk-architecten
https://demeelfabriek.nl/en/ 
https://www.archined.nl/2020/01/de-meelfabriek-in-leiden-transformatie-in-slow-progress/ 
https://www.archdaily.com/930956/studio-akkerhuis-transforms-a-19th-century-flour-mill-complex-into-a-mixed-use-project

 

Downloads

Publicatiecategorie

Laatste publicaties