Excursie | Reisvoorstel Marokko voorjaar 2024

Zie de programmainformatie voor alle aanvangstijden

Maximaal aantal deelnemers

20

Begin mei 2024 wordt een 7-daagse reis georganiseerd naar Al-Hoceima en omstreken, in Marokko.

Er zijn contacten met een Marokkaanse architect, Mohamed Cheikh, die deels in Brussel werkt, en heel begaan is met de stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen in zijn stad. Hij maakt een gevarieerd programma met bezoeken en gesprekken architecten, bewoners en opdrachtgevers.

In Al Hoceima zijn veel voorbeelden van Spaanse koloniale gebouwen uit de protectoraatperiode en Franse koloniale Art Deco.  Ze zijn vaak in slechte staat en overal dreigt sloop en nieuwbouw. De missie van Mohamed Cheikh en zijn collega's in Marokko is om dit erfgoed zoveel mogelijk te behouden en traditionele bouwstijlen een rol te laten spelen in hedendaagse ontwerpen. Hoe creëer je een balans tussen modern en traditioneel? 

Ook bezoeken we Berber-architectuur in de bergdorpen die veelal verlaten zijn. We zullen daar ook een nacht doorbrengen.

Vanaf de jaren zestig kwam er vanuit dit gebied, de Rif genaamd, een emigratiestroom op gang naar onder andere Nederland. Van veel Nederlandse Marokkanen komen de ouders en grootouders hier vandaan. Hierdoor ontstond er een bijzondere band tussen dit deel van Marokko en Nederland. 

Er is eens per week een directe vlucht Rotterdam- Al Hoceimae. We verblijven in een goed hotel in Al Hoceima.

Voor we verder gaan met het programma willen we graag weten of er belangstelling is voor deze reis. Door je geheel vrijblijvend op te geven krijgen we daar dan een idee van.

Er is plek voor maximaal 20 personen 

Heb je intresse? meld je dan aan via de website

Gerelateerde activiteiten