Voorproef op verslag De Wadden

In mei 2014 was er een bijzondere excursie naar De Wadden. Als voorproef op het volledige verslag, hierbij het stuk van Ria Smit over Woning Harkebuurt (Oosterend, Texel) van Mels Crouwel.

\"\"

Door zijn vermomming in het silhouet van een ‘schapenboet’ past deze tweede woning perfect in het open landschap van Texel.
Bijna alle bebouwde erven op het eiland zijn omkraagd met houtsingels/hagen tegen de permanent aanwezige winden. Alleen de schapenboeten ( schapenschuren) staan solitair in het open landschap. Ze hebben een specifieke herkenbare vorm, een soort afgeknotte / halve schuur met ‘n hoog front.
Zo ook deze woning die net buiten de groene windbuffers van een bestaand erf is gesitueerd.
Als een verrassing staat hij daar, vrolijk ogend, na de wandeling over het erf en door de groene singel heen, open in
de ruimte, bekleed met kleurige visnetten.
   
De bouwwijze heeft niets te maken met de traditie van de schapen-schuren. De woning bestaat uit een staalconstructie, is goed geïsoleerd, water-, wind- en kierdicht afgewerkt met spuitrubber, ook over de kozijnen heen, in de kleur zwart.
Stevige visnetten zijn in een dubbele laag van verschillende kleuren op afstandhouders aangebracht, boven de rubberen coating, over de wanden en dakvlakken heen.
De kleuren van de netten lijken te corresponderen met de functies binnen in de woning.
Ook de toegepaste glaspuien abstraheren de vorm door juist overhoeks geplaatst te zijn, ook in het dakvlak, gericht op het mooiste uitzicht of de beste lichttoetreding.

De indeling van de kleine efficiënte woning bestaat uit een woonruimte met keuken en een kleurige badkamer op de begane grond, een slaapruimte op de entresol aan de vide, een slaapruimte in de kelder (met daglicht via een koekoek en via het trapgat naast de glaspui). De materialisering binnen is eenvoudig, licht van kleur en ook hier zijn de balustraden naast trap en vide met visnetten gevuld.

Aan het einde van onze excursie deze prettige en verrassende interpretatie van een tweede woning, die met weinig pretenties lijkt te zijn neergezet, maar met gevoel voor het specifieke landschap en met speels vakmanschap.

 

Publicatiecategorie

Laatste publicaties