vr 11 juni 2010
| VillAetA Kauwgomballenfabriek

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

100

Lingotto neemt een bijzondere positie in als een ontwikkelingsbedrijf dat duurzame en tijdsbestendige gebouwen ontwikkelt en bestaande gebouwen hergebruikt. De naam Lingotto zelf is daar getuige van: deze verwijst naar de tot multifunctioneel centrum verbouwde FIAT fabriek in Turijn. Lingotto houdt kantoor in Amsterdam, in een eigen project dat op vele vlakken gelijkenis kent met de fabriek in Turijn: de Kauwgomballenfabriek.

De Kauwgomballenfabriek is het voormalige Maple Leaf complex aan de Spaklerweg in Amsterdam Overamstel. Vroeger werden hier merken als Bubblegum, Sportlife en Xylifresh geproduceerd. In juli 2006 heeft Lingotto de Kauwgomballenfabriek aangekocht om deze te ontwikkelen tot 16.000 m2 bedrijfsruimten voor creatieve gebruikers. De vier verschillende gebouwen hebben alle een eigen karakteristiek en kwaliteiten: sheddaken, betonnen constructies, grote en hoge ruimten, prachtig licht en nog vele details die verwijzen naar het industriële verleden.

Onlangs is het complex uitgebreid met nog een voormalig industrieel bedrijfsgebouw: het KauwgomballenLab. Het interieur van dit gebouw is aangepakt door Next Architects, dat ook al eerder een interieur voor de MT mediagroep in de Kauwgomballenfabriek ontwierp en zelf ook huurder is in de Kauwgomballenfabriek. Dick van Gameren is een van de eerste gebruikers van het Lab en zal ons ontvangen in zijn nieuwe kantoor.

Vervolgens neemt Dick van Gameren ons mee naar het nieuwe stukje stad dat Science Park heet. Hier is het laboratorium voor elementair natuurkundig onderzoek van het FOM instituut Amolf gerealiseerd, dat enkele maanden geleden in gebruik werd genomen. We zullen ontdekken welke complexiteiten en slimmigheden verscholen liggen in dit zeer fraai vormgegeven en helder georganiseerde gebouw.

Programma vrijdagmiddag 11 juni 13h15 Inloop kantoor Lingotto in de Kauwgomballenfabriek 13h30 Presentatie over Lingotto en de Kauwgomballenfabriek door Gerard Comello Rondleiding door de Kauwgomballenfabriek Bezoek kantoor Next Architects, presentatie Next (onder voorbehoud) Bezoek kantoor Dick van Gameren architecten, presentatie Dick van Gameren 16h15 Vertrek per auto richting Laboratorium Amolf van Dick van Gameren architecten 17h30 Afsluitende borrel in café-restaurant Polder in het Science Park

Tijdens de excursie wordt geen lunch aangeboden. Lunchen is voorafgaand mogelijk in de opnieuw geopende café-brasserie onder het kantoor van Lingotto.

Adres Lingotto: Paul van Vlissingenstraat 8b, Amsterdam (betaald parkeren) Adres Amolf: Sciencepark 104, Amsterdam (parkeren op terrein Amolf)

Deelname uitsluitend na aanmelding via de website, maximaal 40 deelnemers.

Organisatie: Gerard Comello, Dick van Gameren en Edward Schuurmans

Route naar de Kauwgomballenfabriek, zie routekaart op: lingotto

Auto: ring A10 - afslag S111

OV: metrohalte Overamstel.