za 11 mei 2013
| VillAetA Ineke Hulshof in Rotterdam

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

35

 

Zaterdag 11 mei

Een dag geheel in het teken van hergebruik, co-creatie, transformatie, cpo, bewonersparticipatie en klushuizen. Ineke Hulshof deelt ruim 20 jaar ervaring aan projecten in Rotterdam.

\"\" \"\"
   
   

 

Programma

11h00 Verzamelen bij het Wallisblok in Spangen, poort Nicolaas Beetsstraat.

Welkom en toelichting over het ontwikkelproces waar Ineke Hulshof samen

met Frans van Hulten van Urbannerdam in 2002 mee begonnen. In het najaar

van 2004 zijn de huizen "gratis" aangeboden. Uiteindelijk is het resultaat een prachtig complex met 40 compleet verschillende woningen. We bezoeken enkele woningen en luisteren naar de ervaringen van de bewoners. Het proces in deze bouwgroep is goed verlopen en heeft tot een groot financieel voordeel voor alle deelnemers geleid. De economie in de buurt en de veiligheid zijn enorm verbeterd.

 

12h30 Lunch bij Van de Boer

Ooit het tijdelijke café van Nico Haasbroek. Er wordt nu met lokale bio producten gekookt.

 

13h30 uur Lopen naar de "De Omscholing"

Een door Ineke Hulshof herontwikkeld schoolgebouw in het Nieuwe Westen. De ontwikkelformule is vrijwel gelijk aan die van het Wallisblok, er wonen relatief meer architecten en het resultaat is er naar, allemaal bijzondere woningen.

 

14h30 Lopen naar de Looiershof aan de Westzeedijk.

We lopen via de Lage Erfbrug naar de Havendijkstraat en de Schoonderloostraat. Daar heeft Ineke Hulshof in 1989 haar eerste school verbouwd tot woningen voor een van de eerste woongroepen in Rotterdam. Dit zijn huurwoningen met relatief lage huren door slim subsidie gebruik. De tuin kregen de bewoners er gratis van de gemeente bij! Het kantoor van de deelgemeente Delfshaven is door de patio goed te zien. Deze straat zet het bestuur letterlijk op straat.

 

15h45 Met de Watertaxi naar Rotterdam-Zuid.

 

16h00 Aankomst Watertaxi Maashaven, wandelen naar kop Pretorialaan.

Ontvangst met koffie en thee bij Salon ‘Hier’, een initiatief van twee architecten met het doel ondernemers te werven voor de bedrijfsruimtes in de buurt. In het Kopblok, boven de Salon, is samen met de bewoners een plan gemaakt voor 7 huurwoningen. Ineke Hulshof heeft het proces opgezet en samen gewerkt met ROC Albeda. Zo  functioneerde ze als leerbedrijf voor leerlingen die oude lege bedrijfsruimten demonteerden en met het materiaal meubels maakten voor de Markt. De 7 woningen zijn na de casco restauratie door de huurders onder supervisie als klushuizen afgebouwd. Na de thee bezoeken we een woning en luisteren we naar de ervaring van de klussers.

 

17h00 Het verbouwde Klooster.

Dit project is in 2001 gerealiseerd in opdracht van Vestia en omvat 13 appartementen

voor begeleide kamerbewoning in kleine groepen. Via het Klooster lopen we

naar het Bloemhof plein waar Ineke Hulshof zowel nieuwbouw als renovaties heeft

uitgevoerd.

 

17h45 Borrelen in het oude Gemaal, nu "Wijkwaardenhuis"

Het Wijkwaardenhuis is een initiatief van Freehouse en Call-XL met daarin een wijkkeuken.

Verplaatsing tijdens de excursie per voet en watertaxi.

Het Wallisblok is per tram vanaf Rotterdam CS te bereiken. Let op, begin en eindpunt zijn niet hetzelfde! Einde nabij metrostations Maashaven of Rijnhaven.

 

Organisatie: Ineke Hulshof en Edward Schuurmans

 

\"\" \"\"