za 8 juni 2013
| VillAetA Fridjof van den Berg: Follies II

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

35

 

Fridjof van den Berg organiseert voor de tweede keer een excursie naar folies, dit keer naar follies in midden-Nederland en Brabant.

\"\" \"\"

Wat zijn follies:

1. Bizarre bouwwerken (volgens de schrijver Wim Meulenkamp);

2. Vermaaksarchitectuur (volgens De Donderberg Groep een stichting voor Follies, Tuinsieraden en Vermaaksarchitectuur);

3. Een folly is een nutteloos bouwwerk met een functie. Een bouwsel met een grapje; een architectonische en bouwtechnischecontradictie. Iets tussen kunst en onzin (volgens de website www.follies.nl );

4. Een folly (van het Engelse folly: gekheid, idioterie, jolijt) is een bouwwerkdat opzettelijk nutteloos of bizar is, dit in tegenstelling totde grote nutteloze werken (volgens Wikipedia);

5. Follies, stenen grappen en dwaze bouwsels.Follies zijn rare bouwwerken waar het puur om de architectuur gaat. Ze kunnen van alles zijn en dat is meteen het meest kenmerkende van een folly.Er is geen strikte definitie voor te geven (volgens www.cultuurwijs.nl).

 

In 1971 kocht ik het boek "Architecture Without Architects " van Bernard Rudofsky. Ik studeerde toen aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam en gaf ook voor het eerst les aan de Rietveld Academie. Mijn studiegenoten en studenten hadden ook dit boek aangeschaft en het was duidelijk een inspiratie voor velen. Voor mij was dat het begin voor mijn interesse voor architectuur zonder architecten. In mijn vele studiereizen heb ik heel wat fraaie bouwwerken kunnen aanschouwen van anonieme bouwers. Fantasievolle objecten in kleur en materiaal waren een lust voor het oog. Twintig jaar geleden besloot ik daarom om lid te worden van De Donderberg Groep, een stichting voor Follies, Tuinsieraden en Vermaaksarchitectuur. Met deze club heb ik vele follies in Nederland maar ook in België en Duitsland bezocht. De bouwers van deze follies halen hun inspiratie van hun reizen naar tal van landen. Zij kunnen vaak zonder schetsen hun droom verwezenlijken wat resulteert in het oog springende projecten.

Ooit heb ik voor de vakgroep Real Estate and Housing van de Faculteit Bouwkunde te Delft ook een Follie- excursie georganiseerd. Reden voor mij was de collega's laten zien dat er ook op andere wijze in Nederland gebouwd wordt zonder architecten en managers. Het was voor mij dan ook een feest om te horen bij het zien van de eerste follie dat de vragen die ik verwacht zou hebben ook gesteld werden zoals: Heeft u een vergunning voor dit bouwwerk? Wat kost dit nu om te bouwen? Wanneer is het klaar?

De antwoorden logen er niet om:

Het bouwwerk heeft geen vergunning nodig, het wordt gedoogd en is momenteel een trekker voor de gemeente. De kosten zijn onbekend en blijven beperkt door materiaal te gebruiken uit afvalcontainers of van de sloop. Een follie hoeft nooit klaar te zijn; het is een 'open source' bouwwerk.

 

Programma:

Bunker 599 te Diefdijk van Ronald Rietveld Landscape

 

Draaiend Huis te Tilburg van John Körmeling

 

Zonnetempel Lux et Terra te Lierop van Lucien van Eerden

 

Monera te Gemert van Gerard Lankveld

 

De Tempelhof te Winssen van Huub en Adelheid Kortekaas

 

Woonhuis/Buro te Horssen van Otto van Dijk

 

 

Het verslag staat hier.