za 23 januari 2010
| VillAetA Atelier PRO: Nieuwjaarsbijeenkomst Den Haag Werelddorp aan zee

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

0

In het nieuwe jaar is Hans van Beek van atelier PRO de eerste gastheer tijdens de VillAetA in Den Haag. Hij ontvangt ons op zijn mooi gelegen kantoor aan de Kerkhoflaan 11a. Het bureau is op zich al een ingenieus samengesteld geheel. Het oude huis in prairiestijl, is ontworpen door Dirk Roosenburg (1887-1962), de grootvader van Rem Koolhaas. Atelier PRO heeft hier omheen en onderdoor een prachtige kantoorbehuizing gerealiseerd. Alleen dit is al een aanrader om te komen zien. Na een introductie en presentatie van Hans van Beek vertrekken we naar de binnenstad om twee projecten nader te gaan bekijken.

Allereerst gaan we op bezoek bij De Raad van State van Evelyne Merkx en Patrice Girod. Architectenbureau Merkx+Girod kreeg de opdracht om de Raad van State aan de Kneuterdijk uit te breiden, te vernieuwing en tevens aansluiting te zoeken op de verkregen naastgelegen monumentale panden aan de Parkstraat. Dit is op een even trefzekere als elegante wijze gedaan. De gevels van de herenhuizen aan de Parkstraat én de kamers daarachter zijn blijven staan. De later aangebrachte aanbouwsels zijn in een lange rechte lijn afgesneden en gesloopt. Hierdoor ontstond ruimte voor nieuwbouw. De scheidslijn tussen oud en nieuw is ingezet als vide en lichtstraat. Deze logistieke 'snelweg', evenwijdig aan de Parkstraat, ontsluit alle delen van het gebouw.

Vervolgens gaan we op bezoek bij het nieuwe onderkomen van het Nationale Toneel aan de Schouwburgstraat, gerealiseerd door Atelier Pro. Bij het ontwerp is de relatie met de omgeving een belangrijke factor geweest. Op een complexe kavel achter de Koninklijke Schouwburg is een gebouw gerealiseerd dat door materialisering, volumeopbouw, licht en transparantie doeltreffend communiceert met haar omgeving. Ook in het interieur staat verbinding centraal. Tussen de volumes met functies wordt de foyer gevormd, welke werkt als een intermediair tussen de verschillende ruimtes in en om het gebouw.

Programma:

13.00 uur: Ontvangst bij atelier PRO, Kerkhoflaan 11a. Presentatie van Hans van Beek over het bureau, historie van het pand en rondleiding + iets te drinken

14.00 uur Vertrek naar binnenstad (lopend)

14.30 uur Toelichting en rondleiding door Patrice Girod door de Raad van State, hoek Parkstraat Oranjestraat

15.30 uur Wandeling naar Het Nationale Toneel, Schouwburgstraat 8 (2502 AN Den Haag)

16.00 uur Toelichting en rondleiding Nationale Toneel door Hans van Beek

17.00 uur Borrel Nationale Toneel

Atelier PRO Kerkhoflaan 11a, 2585 JB Den Haag 070-3506900

zie voor routebeschrijving met auto enopenbaar vervoer www.atelierpro.nl, en www.9292ov.nl