za 17 maart 2012
| VillAetA: Architectuur voor eigen gebruik

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

0

Waar Rotterdam voornamelijk bekend staat om grootschalige woon- en kantoorgebouwen, staat in deze excursie de kleine schaal centraal: het individuele woonhuis en enkele woon/werkprojecten.Het gaat hierbij om ontwerpen die architecten voor zichzelf hebben gerealiseerd.De excursie laat een staalkaart van voorbeelden zien, laat zien hoe architecten een eigen omgeving inrichten en welke motivaties hieraan ten grondslag liggen.

We starten bij Joke Vos, die in een rijwoning van eigen hand woont. In hoeverre zijn haar eigen voorkeuren bepalend geweest voor het seriematig ontwikkelde ontwerp?

Joost Kuhne heeft zijn woning met kantoor sinds enkele jaren in het midden van het centrum, naast de hippe Witte de Withstraat. Hij heeft de envelop van de postzegellokatie zo weten vorm te geven dat hij een stukje stad repareert.

Herman de Kovel woont in een eigen ontworpen 25 meter lange bungalow tegenover het Kralingse Bos. De schoonheid van de woning is voor een belangrijk deel gelegen in de logische en bijna neutrale organisatie van de plattegrond.

Niet ver hier vandaan heeft Jo van de Broek vlak na de oorlog een riante woning laten bouwen. Op de voormalige buitenplaats Ypenhof realiseerde hij een tegelijk ruimtelijke maar ook zeer robuust vormgegeven villa.

Maartje Lammers heeft kortgeleden een oud schoolgebouw uit 1875 gevonden en hier haar woning en kantoor gevestigd. Gelegen in een uniek stukje Rotterdam, bepalen landschappelijke elementen uit de omgeving van het voormalige slot het karakter van de wijk.

Het varend erfgoed van Roel Bosch vinden we aan de kades van een van Rotterdams best bewaarde enclaves: het Noordereiland. Zijn voormalige vrachtschip, een ‘spits‘ uit 1956, heeft hij vorig jaar verbouwd tot een duurzaam drijvend en bijna autarkisch woonschip.

Paul de Vroom woont ook op het Noordereiland, op 6 verdiepingen met uitzicht op de Maas, de Rotterdamse skyline en zijn boeken. Echter heeft hij deze woning 20 jaar geleden niet voor zichzelf ontworpen. Voor dezelfde opdrachtgever verbouwde hij 200m verderop twee bedrijfshallen onder een portiek-flat waarin nu een woonruimte en ‘De Hef publishers’ gevestigd zijn. Wederom de toekomstige woning van Paul de Vroom zelf?

Programma

 • inloop eigen rijwoning Joke Vos om 10h30 op J.B. Bakemakade 62
 • kantoor en woning van Joost Kuhne
 • woonhuis Kralingen van Herman de Kovel, lunch
 • woonhuis Ypenhof, voormalige woning van Jo van den Broek (onder voorbehoud)
 • kantoor en woning Maartje Lammers
 • 24h architecture (onder voorbehoud)
 • woonschip Panta Rhei van Roel Bosch
 • Nieuwe Hef, toekomstige woning Paul de Vroom
 • Oude Hef, huidige woning Paul de Vroom, borrel om 18h00

Praktische informatie:

 • met openbaar vervoer via NS-station Rotterdam-Zuid te bereiken
 • met de auto raden we u aan gratis aan de Maaskade tegenover 106 op het Noordereiland te parkeren, hier eindigen we de excursie en is het een kwartier lopen naar de woning van Joke Vos
 • vervoer tijdens de excursie met een touringcar
 • maximaal 30 deelnemers inclusief organisatie, vanwege de verwachte belangstelling geen introducés mogelijk
 • eenmaal ingeschreven en toch verhinderd, graag tijdig uitschrijven organisatie: Herman de Kovel, Joke Vos, Edward Schuurmans (06-41554481)

Update 6 februari: het maximum aantal deelnemers is bereikt. Hieronder een lijst met de deelnemers die meekunnen. Als u wilt afzeggen, stuur dan tijdig een mail naar martijnmexicaan@hotmail.com. Vervolgens wordt de eerstvolgende op de reservelijst benaderd. Joke Vos (1 deelnemer) Roel Bosch (1 deelnemer) Paul de Vroom (1 deelnemer) Herman de Kovel (1 deelnemer) Edward Schuurmans (1 deelnemer) Ard Buijsen (1 deelnemer) Hester Wolters (1 deelnemer) Wim de Vos (1 deelnemer) Johan Schepers (1 deelnemer) Tijmen Ploeg (1 deelnemer) Virginia Doelwijt (1 deelnemer) Ria Smit (1 deelnemer) Klaas Kingma (1 deelnemer) Joost de Haan (1 deelnemer) Anne-lot Haag (1 deelnemer) Martijn Oskam (1 deelnemer) Alex Jager (1 deelnemer) Rogier Janssen (1 deelnemer) Henk Döll (1 deelnemer) Marina Roosebeek (1 deelnemer) Rens Schulze (1 deelnemer) Roeland Dreissen (1 deelnemer) Liesbeth Boeter (1 deelnemer) Otto van Dijk (1 deelnemer) Peter van Oppen (1 deelnemer) Fridjof van den Berg (1 deelnemer) Agnes Evers (1 deelnemer) Anja Stokkers (1 deelnemer) Ossip van Duivenbode (1 deelnemer) Stefan Gall (1 deelnemer) Leendert Kooman (1 deelnemer)

Op de reservelijst staan (in deze volgorde):

Rein van Wylick (1 deelnemer) Juul van Trigt (1 deelnemer) Liesbeth Janson (1 deelnemer) Aafke van Dijk (1 deelnemer)