Verslag VillAetA Jan Verster (1924-2013)

Op zaterdagmiddag 23 november kwamen zo’n 25 AetA leden naar het huis de Helling, woonhuis van Jan en Trees Verster. We werden hartelijk ontvangen en rondgeleid door Trees, haar kinderen en kleinkinderen. De ligging van het huis op een verscholen dijkstuk aan de oever van de Amstel in de kom van de gemeente Ouderkerk aan de Amstel is een oase van rust en privacy. Het huis is ontworpen door Jan Verster met assistentie van Tom van de Pol. Om een zonnig huis te krijgen is een overkapping met gelamineerde spanten ontworpen met een sheddak over de hele lengte van het huis waartegen de lager gelegen bouwvolumen in split-level werden aangebouwd. Een zonnige en in de luwte liggende patio vergroot het gevoel van privacy van het huis. De split-level opzet sluit aan bij het hoogteverschil tussen de rivier, de dijk en de polder.
Het in 1966 gebouwde huis, groot zo’n 1000 m3 is nog grotendeels in de oorspronkelijke staat. Alhoewel de grijze B2 blokken in het interieur, door Jan eigenhandig wit zijn geschilderd na verloop van tijd. Hij vond dit zelf een grote verbetering.
Na de rondgang door het huis, onder het genot van Italiaanse rode wijn uit de streek Fonterutoli waar de familie een vakantiehuis heeft, kwamen de tongen los en de anekdotes en verhalen over Jan en zijn werk op gang. Veel van de aanwezigen hadden een werk- of Academie van Bouwkunst relatie met Jan en Jan en Trees hebben ook met AetA veel reizen gemaakt waar veel vriendschappen uit zijn voortgekomen. Tom van de Pol vertelde over zijn werkzaamheden sinds 1963 op het bureau van Jan: veel fabrieksgebouwen voor Ketjen, het huis Verster, het camuscentrumcomplex op de TU Twente en het Kantongerecht in Amsterdam. Chris Vegter kende Jan uit zijn kindertijd als één van ooms die bij zijn vader werkten. Fridjof van de Berg, had bij Jan advies gevraagd als voorzitter van de vereniging Academie van Bouwkunst toen hij overhoop lag met de Academie over zijn afstudeerplan. Uiteindelijk reikte Jan hem zijn diploma uit.
Maarten Kloos kreeg als coördinator architectuur te maken met Jan als voorzitter van de vereniging Academie van Bouwkunst Amsterdam, wat beiden goed af is gegaan.

Al met al een warme bijeenkomst, met architectuur en vriendschap, AetA waardig.
Het was de bedoeling om deze middag af te sluiten met voor ieder een boek uit de bibliotheek van Jan als aandenken. Maar helaas was er nog geen tijd geweest voor de familie om hun keuze te maken. Inmiddels is dat gebeurd en is de bibliotheek gefotografeerd. Deze foto's zijn gebundeld tot dit bestand. We vragen de deelnemers aan Villa Verster alsnog hun keuze aan te geven per mail of telefoon aan Marina. Graag uiterlijk 16 februari, want 17 februari verhuist de bibliotheek naar de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.
Marina Roosebeek
E marina @roosebeek.nl
M +31 651236616


Dankwoord van de familie:

Trees en kinderen Verster willen alle aanwezigen van AetA in ons huis danken voor de belangstelling, bloemen, anekdotes en hartelijke herinneringen aan Jan.
Ook voor mij was het een ontspannen en dierbare bijeenkomst.
Hartelijke groeten,
Trees Verster Kaars Sijpesteijn

 

De aankondiging en programma van de excursie kan je hier lezen.

 

\"\"
 

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Downloads

Publicatiecategorie

Laatste publicaties