Verslag Nieuwjaarsbijeenkomst Rotterdam

Wederopbouw was het plan. Voor deze dag, de nieuwjaarsbijeenkomst 2015. Wederopbouw als symbolisch thema voor het lustrumjaar waarin we terug en vooruit gaan kijken.

Dan is Rotterdam dus een logische keuze en meer dan 50 leden zagen dat óók zo, want die verzamelden zich rond 12 uur in de prachtig verbouwde fabrieksloods in de haven van Rotterdam, op Feyenoord. Constructie-adviesburo IMD was onze gastheer als eigenaar en gebruiker van het pand en Ector Hoogstad de architect van deze herbestemming tot kantoor. IMD bestaat 65 jaar en is volgens hen zelf het leukste buro van Nederland en "anders dan anderen": veel lachen en hard werken en vanaf dag 1 van het ontwerpproces vol meedenken met de architect.

Na een uitgebreide koffietafel met meer taart dan we op konden, startte Joost Ector zijn enthousiaste verhaal. De opdracht voor de verbouwing was simpel: maak er iets eigens van voor ons, lekker ruim.

Dat beviel Joost uiteraard want "hoe kan een opdrachtgever nu in staat zijn om vooraf precies te vertellen tot op de vierkante meter wat alle functies moeten zijn".

Het bouwkundig niet perfecte casco is gelaten voor wat het is, met zijn charmante tekortkomingen en gebruikssporen. Zelfs de nog steeds met de stand van het grondwater meebewegend oude betonvloer is in zijn vlekkerige schots- en scheefheid gebleven.

Een paar grote gaten in de langsgevels en verder het van polycarbonaatplaat en steigerplanken  getimmerd inbouwpakket waar de nieuwe stalen draagconstructie van de nieuwe tussenvloeren mee weggewerkt is.

De af te sluiten ruimtes zijn tegen de koppen van het gebouw geschoven zodat het midden open en hoog is gebleven. De verdeling van de ruim veertig medewerkers in een oost-en Westteam dat door deze opsplitsing ontstaat blijkt in de praktijk geen probkleem. De vele formele en informele werk- en vergaderplekken zorgen voor voldoende reuring, net als de open lunchruimte op de " wei".

De lucide en bijna vrolijke toets die getroffen is met dit inbouwpakket harmonieert wonderlijk prettig met de "oude meuk".

Tot Joost zijn eigen verbazing is er ontzettend veel internationale belangstelling voor dit kleine project, klein vergeleken met opdrachten waar het buro Ector Hoogstand normaal aan werkt.

Het verhaal van de mede-directeur van IMD, Remco Wiltjer, sloot hier mooi op aan. Te merken was dat constructeur en architect uit het zelfde hout gesneden zijn: handen uit de mouw en samen iets prachtigs maken. De architect ontzorgde de opdrachtgever en de opdrachtgever gaf de architect alle ruimte.

Het nieuwe gebouw heeft een boost gegeven aan het IMD, aan de wijze van werken en aan de soort klussen die binnen komen.

 

Onze voorzitter Joke Vos nam ons mee door het komende jaar: de binnen- en buitenlandse excursies, het lustrumfeest in Artis met een special van Forum, het Gesprek dat zal gaan over ethiek, een schetsweekend, een filmcursus: alle geplande activiteiten passeerden.

Lekker actieve club, al zeg ik het zelf, als bestuurslid.

 

Voor de nieuwe leden werd uitgelegd dat de BNA ontstaan is uit AetA, dat AetA een paar jaar na Art et Amicitia ontstaan is en dat de vereniging zeer illustere leden gekend heeft.

 

De pecha kucha bleek ook nu weer een goede manier om kort en krachtig kennis te maken van nieuwe leden, die gelijk ook gestrikt werden om actief te worden in de vereniging.

De oogst hiervan bestond uit excursiebeloftes naar de historische binnenstad van Amsterdam door Ellen van Kessel, een tuinexcursie  naar Zuid Engeland door  Nike van Keulen, en naar de stad Lille door Ingrid Petit.

 

Energiek en opgetogen over het ochtendprogramma togen we naar de binnenstad voor de  wederopbouwwandeling van Wijnand Galema.

Volop discussie in de groep over het wel erg lege marktplein op de spoortunnel en de plannen om hier verbetering in te brengen, over de nieuwe toren van Hans Kollhoff, over de sloop van 2 van de 3 wederopbouwblokken tegenover de Laurenskerk, over een gebouweigenaar die op zijn eentje een kwaliteitsimpuls bewerkstelligde in een verloederd winkelbestand, over het prachtige gebouw Dudok van Dudok met geïntegreerde brugophaalinstallatie. Samengevat over de geweldige boost die het centrum van Rotterdam heeft meegemaakt sinds de wederopbouwtijd. En dan moesten we nog de Markthal van MVRDV in.

Wat een drukte op een zondagmiddag, het leek wel of alle Rotterdammers zich verzameld hadden om lekker overdekt de wederopbouw.2 van de binnenstad te vieren.

De afsluitende en aangeklede borrel bij Fellini in de Markthal bewees, voor degenen die dat nog niet wisten, hoe goed het amicitiadoel van de vereniging werkt: zeer jonge en iets minder jonge leden, zelfs een zogende baby deden mee aan de nazit waar volop afspreken gemaakt werden om samen......

Wederopbouw was het plan voor deze dag en het bleek een prachtige kapstok om de wederbouw, de wederopbouw van de wederbouw, de herbestemminggem en zeker ook de input van onze nieuwe leden aan te koppelen.

Tot spoedig,

 

 

Harrie van Helmond, bestuurslid binnenlandse excursies

Publicatiecategorie

Laatste publicaties