Verslag excursie hofjes Leiden 10 juni

Zaterdag 10 juni was het zo ver: de tweede Hofjesexcursie georganiseerd door Rens Schulze, Madeleine Steigenga en Arjen Hebly vond plaats. Als vervolg op de excursie in Den Haag, werden we nu meegenomen door Willemijn Wilms Floet langs de hofjes van Leiden.

Eerst introduceerde Willemijn het thema en de karakteristieken bij VVKH architecten, en vervolgens gingen we op stap. Tijdens een prachtig warme dag liepen we langs oude klassiekers, zichtbare, minder zichtbare, een hof met een kapel, een hedendaags voorbeeld en betraden we ook een regentenkamer. Willemijn had een route uitgezet, die te downloaden is via de website.

Naast de prachtige Classicistische architectuur, de waterputten met symboliek en de magie van de toegang tot bijna verscholen werelden was met name ook het commentaar van Willemijn fascinerend. Ze had duidelijk een aantal favorieten, zoals het Van Assendelfthofje door de bijna onherkenbare toegang, omdat deze bijna volgens het boekje waren ontworpen of vanwege de mooie sequentie die ontworpen vanaf de straat tot het hart van het hof. De deelnemers en de gids waren zo enthousiast, dat ook een deel drie al weer op de rol staat voor volgend jaar. Dan is Haarlem aan de beurt, en zal Willemijn de verborgen woonenclaves zichtbaar maken.

\"\"

Voor de liefhebbers ook het boek van Willemijn Wilms Floet, met het resultaat van haar promotieonderzoek. Het is verkrijgbaar via de uitgever https://www.vantilt.nl/boeken/het-hofje/ of bij de Nai Boekverkopers.

 

\"\" \"\"

\"\" \"\"

 

Downloads

Publicatiecategorie

Laatste publicaties

    • Tuin huis Heeswijk

    Nieuw lid

    Het timmermansambacht had al op jonge leeftijd mijn interesse. Een schuur waar ik in mijn kindertijd spelend mee aan het bouwen was, werd een afstudeerproject aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Tussen 1998 en 2008 was ik werkzaam bij MVSA architecten.

    Nieuw lid

    Mijn naam is Corinne Schrauwen. Ik ben opgeleid als architect (TU Delft) en heb in die rol mogen bijdragen aan vele toonaangevende gebouwen. Wat ik leuk vind aan bouwen is dat je met verschillende mensen, van architect tot bouwvakker, iets tastbaars maakt waar je samen trots op bent.