za 5 september 2015 - zo 6 september 2015
| SCHETSWEEKEND 5&6 SEPT 2015

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

24

Onder begeleiding van beeldend kunstenaars Frank van den Broeck en Sanne Bruggink gaan we twee dagen tekenen als uitgelezen medium om de verbeelding zichtbaar te maken. Deze verbeelding komt in al zijn geledingen aan bod, namelijk van simpele notitie/krabbel tot een meer uitgewerkt beeld. Er is aandacht voor de tekening als inzet voor het werk als architect in de schetsfase vooraf, evenals bij de presentatie naar buiten toe, aan derden. Ook komt de tekening als autonoom werk aan de orde, los van opdrachten.

In de workshop wordt "het maken" en het "over grenzen gaan" als essentieel gezien, waarbij probate aanwijzingen/methodes worden aangereikt en per deelnemer individueel meegegeven. Het proces en de positie van de maker krijgen aandacht, maar ook de beoordeling van het eigen werk, tijdens het maken en achteraf.

Op diverse locaties in Amsterdam zal gewerkt worden naar de waarneming, improviserend of juist vanuit de herinnerde waarneming en de fantasie. Lichtval en schaduwwerking, perspectief, afsnijding en stapeling, scherpte en onscherpte, arcering en lijngebruik, bewuste en onbewuste keuzes, vaste patronen en nieuwe mogelijkheden, dit zijn allemaal facetten die vanuit de praktijk aan de orde komen.

Data en locatie:
Zaterdag 5 september 2015 vanaf 10.30 tot ‘s avonds ca 21.00 uur. Inloop vanaf 10.00 uur.
Zondag 6 september 2015 vanaf 09.30 tot ca 17.00 uur, waarna we afsluiten met een drankje.

De lessen worden in Amsterdam gegeven. Deels mogen we gebruik maken van het atelier van de Academie van Bouwkunst, waar we op zaterdag starten. Deels gaan we buiten werken, onder andere in Artis.

Kosten:
We willen heel graag bij de lessen een gevarieerde doorsnede van ons ledenbestand ontmoeten. Oude leden, nieuwe leden, jonge leden, al of niet ervaren in vrij tekenen en afkomstig uit alle regio’s, iedereen is welkom. Daarom hebben we hard gewerkt aan het laag houden van de kosten en geeft de lustrumcommissie een subsidie.

We kunnen beide dagen samen aanbieden voor 125 EUR. Inbegrepen zijn de lessen op locatie incl alle bijkomende kosten. Exclusief is een deel van de catering. Maximaal kunnen 24 AetA-leden inschrijven. Het weekend gaat door als er 16 aanmeldingen zijn. De bandbreedte heeft te maken met het aantal inschrijvingen. Het is wel de bedoeling, dat je alle lessen volgt, dus beide dagen.

De overnachting is niet bij de prijs inbegrepen, maar met zoveel Amsterdamse AetA vrienden zou een couchsurfplekje toch te vinden moeten zijn. Als je dat niet lukt of als je juist een slaapplek aan wilt bieden, neem dan contact op met Marina Roosebeek (marina@roosebeek.nl).

Materialen:
Materialen zelf aan te schaffen/mee te nemen (tip Van der Linde aan de Rozengracht 36 in Amsterdam geeft goede kortingen):

 • Stevige kartonnen tekenmap (zonder reliëf aan de buitenkant) van 50 x 70, wordt gebruikt als onder-plaat bij het tekenen.
 • Totaal 30 stuks roman papier, 50 x 65 cm
 • Totaal 10 vel wat dikker (v.a. 150 grams), wit tekenpapier 50 x 65 cm.
 • Dik en dun houtskooltje (of doosje)
 • Zwart conté krijtje.
 • Zwart conté potlood.
 • Fixatief.
 • Potloden grijs 2B en 6B (of compleet doosje). 2 tekenklemmen. Papier-tape.
 • Zelf gekozen materiaal (bijv. stift/fineliners) > geen kleurpotloden of verf.
 • Kneedgum
 • Evt. visserskrukje en paraplu

Aanmelden:
Je aanmelding is definitief na storting van EUR 125 op de bankrekening van Genootschap Architectura et Amicitia: NL18 INGB 0000 0888 39.

Aanmelden is tot 30 augustus mogelijk. Mocht de cursus vol zijn, schrijf dan svp toch in op de reservelijst. Er vallen vaak mensen uit en bij veel belangstelling kunnen we kijken of we nog zo’n weekend kunnen organiseren.

Contactpersonen:
Joke Vos (vos@jokevos.nl) / Marina Roosebeek (marina@roosebeek.nl)