za 2 november 2013
| Prototypes Amsterdam

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

25

 

 

Op zaterdag 2 november kunt is de 3de editie van een nieuwe excursieformule die afgelopen jaar op 27 oktober startte in Rotterdam. Dit keer zullen we fietsend door woonbuurten in Amsterdam de projecten bezoeken.

 

Prototypen hebben een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing binnen de woningbouw geleverd of hebben de standaard gezet voor een toekomstige ontwikkeling. Prototypen van weleer worden herontdekt, recentere prototypen worden geopenbaard.

In Amsterdam bezoeken we woonhuizen bewoond door architecten in stadsdelen waar stadsvernieuwing in verschillende perioden aanleiding gaf tot nieuwe woningtypologieën.

Aan de excursie zullen ook tweedejaars studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam deelnemen als onderdeel van hun onderwijs. Wij hopen op een uitwisseling van ideëen en discussie over de kunst van het ontwerpen, het herinterpreteren van modellen en het wonen in de stad.

 

Programma 

Atelierwoning in het Pentagon, 1975-1983, Theo Bosch. In dit fijn gestructureerde gesloten stadsblok is verzocht op moderne wijze de menselijk schaal in dit door metroaanleg vewoeste stedelijk landschap te herstellen. De openbare hof is nog steeds verbazingwekkend goed.

\"\"

 

De drive–in woning, 1936, van Mart Stam en Lotte Stam-Beese aan de Anthonie van Dijckstraat in Zuid. In het ontwerp zijn veel ideeën van het Nieuwe Bouwen verwerkt: een grote transparantie, modern materiaalgebruik en een functionele inrichting. De parkeergarage als integraal onderdeel van het huis is wel het meest vernieuwende element in dit ontwerp.

\"\"

De atelierwoningen, 1932-1934, Zanstra, Giessen en Sijmons, aan de Zomerdijkstraat in Zuid. Gestapelde woon-werkwoningen in een met bakstenen verhulde staalskeletcontructie.

Dubbellaagse woning met vide, 1998-2005, Bankastraat, Zeinstra en van der Pol. Wonen op een geluidbelaste locatie. Uitwerking van de vide met verglaasde hoeken is een geslaagde ode aan het Hollands expressionisme. Balkon en dakterras op maat maken het wonen compleet.

Maisonette, The Whale, 1995-2000, Sporenburg, Frits van Dongen. Dit opgetilde en gevouwen bouwvolume geeft licht en uitzicht aan woningen waar je dat niet verwacht. De woningen onder het gebogen dak zijn met een buitengewone elegantie uitgewerkt.

\"\"

Patiowoning, Sporenburg, 1997, Köther & Salman. Dit woningtype refereert in opzet naar de traditionele voor- en achterhuisindeling maar koppelt moderne uitgangspunten als drive-in en dakterras op een uitzonderlijk ruimtelijke wijze aan het wonen in een appartement.

\"\"

Rijwoning aan het water, Sporenburg, 1997, Willem Jan Neutelings. In dit dubbel brede woonhuis draait alles om de woonhal. Referentie naar Maison Cook is niet ondenkbeeldig.

 

Belangrijke informatie

Deelname door ruim 20 Academie studenten en 25 AetA-ers. De deelnemers worden in 3 gemixte groepen opgedeeld ten behoeve van optimale kennisuitwisseling.


Organisatie: Paul Vlok en Edward Schuurmans