ma 12 maart 2012
| Presentatie Forum Rotterdam, Kees Christiaanse

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Verslag van deze activiteit

Maximaal aantal deelnemers

0

Die stad is af
Die reeks is af

Maandag 12 maart 20.00 uur in het Schieblock, in de Dependance, te Rotterdam (Schiekade 201) de presentatie van Forum Rotterdam Kees Christiaanse.

Na de lezing van Kees Christiaanse zal Patricia van Ulzen het Forumnummer ten doop houden. Als schrijfster van het boek ‘Dromen van een metropool’ uit 2007, zal Van Ulzen de invalshoek van Christiaanse becommentariëren. Wat is de bijdrage van Christiaanse aan het ‘metropool moment’ van Rotterdam en is het elan van het begin vastgehouden en zijn de ambities gehaald?

Daarna is er gelegenheid tot discussie. Wat is de actualiteit van de metropool in de post liberale welvaartstaat?

Het is ook de laatste presentatie van de stedenreeks van Forum.

Een reeks die op een natuurlijk moment lijkt te eindigen, het moment waarop het heruitvinden van de stad en zijn coryfeeën als voltooid kan worden beschouwd. Het belang van de stad staat nergens meer ter discussie. Iedereen, van hoog tot laag, van regering tot burger, heeft de mond vol van de economische, sociale en culturele betekenis ervan. Het stroomlijnen van de stad is natuurlijk een opgave, zoals ontwikkelingen van stadslandbouw, het opvoeren van dichtheden en duurzaamheid, maar het scheelt niet veel of de stad wordt bijna een cliché van zichzelf.

Het begon met het verhaal van Ton Schaap over ‘zijn’ Amsterdam. Hij kneedde samen met anderen de jongste uitbreidingswijk IJburg naar zijn beeld. Met de straat en het dwalen door de stad als belangrijke leidmotieven.

Amsterdam werd gevolgd door Den Haag, de stad waar Maarten Schmitt tien jaar lang de scepter zwaaide. Maarten Schmitt gelooft in grote concepten en grote namen en importeerde deze dan ook bij karrevrachten in de stad.

En nu tot slot ‘Rotterdam Kees Christiaanse’ Deze keer geen ambtenaar aan het woord maar, een zelfstandig ontwerper die met zijn autobiografie als stedenbouwkundige en architect een meeslepend beeld schetst van deze stad vanaf de culturele wedergeboorte aan het einde van de jaren 70 tot op heden. De reeks indrukwekkende ontwerpen en realisaties voor de stad illustreren de symbiose tussen Kees en Rotterdam. Rotterdam lijkt voor Kees steeds weer de Alfa en Omega van zijn denken over de stad te bepalen. De botsingen, het ongrijpbare en de conflicten, zijn elementen die Kees aantrekken in deze stad. Een stad waarvan hij een beeldbepalend deel in ieder geval geëlektriseerd lijkt te hebben met zijn hoogbouwstaf.

Luidde in 1984 de titel ‘Die stad komt nooit af’ een nieuwe dynamische periode in, nu lijkt de titel ‘Die stad is af’ eigenlijk hetzelfde te doen maar zijn toekomst is nog meer ongewis. In ieder geval de hoogste tijd voor verandering.

Redactie Arjan Hebly en Paul de Vroom

Maandag 12 maart 20.00 uur, Schieblock, in de Dependance, Rotterdam (Schiekade 201)

De organisatie is een samenwerking van AIR, Uitgeverij 010 en AetA. Leden, indien aangemeld via de AetA-website, hebben gratis toegang en kunnen een Forumnummer meenemen. Niet-leden betalen € 5.