wo 12 september 2012 - di 18 september 2012
| Palladio en Architectuurbi�nnale Veneti�

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

25

Palladio 5 dagen van 12 t/m 16 september 2012 met eventueel aansluitend Architectuurbiënnale Venetië 2 dagen t/m 18 september

\"\"

Geïnspireerd door het boek: Palladio, de villa en het landschap van Gerrit Smienk c.s., gaan we met de KLM naar Italië om aldaar, onder leiding van Gerrit Smienk, 10 villa’s van Andrea Palladio, een aantal Palladiaanse gebouwen en enkele intrigerende historische tuinen bekijken. Wij raden de deelnemers aan om ter voorbereiding van de reis dit prachtige boek te lezen.

Palladio (Padua 30.11.1508-Vicenza 19.08.1580) bouwde zijn villa’s voor de adel en rijke kooplui. Het waren in essentie grootschalige landbouwbedrijven ten behoeve van de herontginning van grote delen van het verwaarloosde achterland van de stadsstaat Venetië. Belangwekkend is de manier waarop de villa’s voor het eerst met architectonische middelen het produktielandschap veroveren. Palladio dankte zijn naam aan zijn eerste opdrachtgever, Gian Giorgio Trissino, als verwijzing naar Pallas Athene, de Griekse godin van de Wijsheid. Palladio’s opkomst viel samen met de verspreiding van het humanisme en de herwaardering van het leven op het platteland, Santa agricultura. Zijn villa’s gaven de opdrachtgever aan de buitenkant het imponerende aanzien van de Romeinse tempels en van binnen humane en prachtig geproportioneerde leefvertrekken. Reizigers als Indigo Jones, Thomas Jefferson, Constantijn Huygens, Wolfgang Goethe en later ook architecten als Le Corbusier en Peter D. Eisenmann gingen naar Italië om Palladio’s werk in situ te kunnen zien en te bewonderen. In hun voetsporen gaan wij het straks in september allemaal bezichtigen.

\"\"

\"\"

We slapen 4 nachten in Hotel Corso in het hartje van Padua, op loopafstand van de Scrovegni-kapel met fresco’s van Giotto, het historische café Pedrocchi en de Universiteit.

Aansluitend bieden we de mogelijkheid om door te reizen naar Venetië, waar dit jaar weer een Architectuurbiënnale wordt gehouden. Het thema is Common Ground en de hoofdcurator is David Chipperfield. De Nederlandse inzending wordt verzorgd door Petra Blaisse (Inside Outside). In Venetië slapen we 2 nachten in Hotel Nazionale, dat nabij het treinstation Santa Lucia ligt, op een paar minuten van het busstation Piazzale Roma. In Cannareggio Sestiere waar Hotel Nazionale is gevestigd is een zeer ruime keuze aan restaurants, geschikt voor alle smaken en budgetten.

Om de kosten van de reis beperkt te houden is er gekozen voor eenvoudige 3-sterren hotels.

Het programma

Het zorgvuldig opgestelde programma ziet er in het kort als volgt uit:

Woensdag 12 september

Om 9.55 uur vertrekken we met KLM (KL1653) van Schiphol naar Venetië, Marco Polo. De geplande aankomst is 11.45. Vanaf Marco Polo gaan we met de bus, waar we een lunch krijgen geserveerd, naar het eerste Palladiaanse gebouw: Villa Saraceno in Agugliaro. Daarna bezoeken we de beroemde Villa Rotonda net buiten Vicenza. Na een korte verkenning van Vicenza en een glas wijn op een terras vertrekken we naar ons hotel in Padua.

Donderdag 13 september

Op deze dag bezoeken we Villa Piovene en een paar honderd meter verderop, de oudst bewaard gebleven villa van Andrea Palladio: Villa Godi. We genieten van een gezamenlijke lunch en gaan daarna naar Villa Barbaro en Villa Emo.

Vrijdag 14 september

We vertrekken naar Fratta Polesine waar we in de uitgestrekte vlakte een bezoek brengen aan Villa Badoer, een van de meest intacte werken van Palladio, in 1556 gebouwd voor Francesco Badoer. Vervolgens gaan we met de bus naar Villa Pisani gelegen langs de Rivera del Brental. Op weg naar Villa Poiana krijgen we weer een heerlijke lunch in de bus. We maken een wandeling door het bijzondere park Donna delle Rose bij villa Barbarigo in Valsanzibio. Deze villa is in privé bezit en kunnen we helaas niet bezoeken. Na onze wandeling vertrekken we weer naar Padua.

Zaterdag 15 september

Vandaag gaan we weer noordwaarts en brengen we eerst een bezoek Villa Cornaro in Piombino Dese. Vandaar gaan we richting Vicenza en bezoeken halverwege Villa Contarini, in de late 17e eeuw in barokke stijl uitgebreid door Marco Contarini. Achter de villa bevindt zich een park van 40 ha dat we ook bezoeken.

Vervolgens bussen we naar Vicenza waar we snel een hapje eten om daarna het Teatro Olimpico, Palazzo Chiericati, Basilica, Casa del Palladio bekijken. ’s Avonds hebben we in Padua ons gezamenlijk (afscheids)diner. Want morgen gaan we naar Venetië.

Zondag 16 september

Maar voordat we naar Venetië vertrekken brengen we eerst een bezoek aan de Botanische tuin in Padua. Een aantal van ons wil wellicht de beroemde fresco’s van Giotto bewonderen in de Scrovegni-kapel. Dan gaan we in de bus en rijden naar Villa Malcontenta vlakbij Venetië.

Vanuit Venetië kunnen mensen individueel (met een bus of boot) naar het vliegveld en naar huis gaan. De anderen kunnen die middag de Architectuurbiënnale in het Arsenale bezoeken

[plaatje]images/2012_palladio_venetiepaviljoen.jpg[/plaatje]

Maandag 17 september

Vrij programma. Suggesties:
Kerken van Palladio: San Giorgio Maggiore, Il Redentore, San Francesco della Vigna.
Verbouwingen door Ando ( Punta della Dogana en Palazzo Grassi )

Dinsdag 18 september

Mogelijkheid om andere delen van de Biënnale te bezoeken in de paviljoens van het Giardini en verspreid in het centrum van Venetië.

Individueel gaan we met een bus of een boot naar het vliegveld.

Vertrek van vliegveld Marco Polo 17.30 (KL1656) , aankomst Schiphol 19.30 uur.

De kosten

De volledige Palladio reis inclusief Venetië, AetA kosten inclusief 3 lunches, 1 diner en entreegelden zal ca. € 1.250,-- kosten. Zonder Venetië komen we op ca. € 1.100,-.

Toeslag voor een 1-persoonskamer voor de hele reis is ca. € 300,- p.p.. Voor alleen Padua zal dat minder zijn. De exacte prijzen hangen af van het aantal deelnemers voor de volledige reis dan wel alleen het Padua gedeelte.

De deelnemers ontvangen t.z.t. 2 facturen: één van het reisbureau SRC en één van AetA.

Inschrijfprocedure

Inschrijven kan via de website www.aeta.nl vanaf dinsdag 1 mei, 12.00u. Het maximaal aantal deelnemers is 25. Bij overschrijving van het aantal deelnemers is de volgorde van aanmelding op de website bepalend.

Meld je aan op de website.

Download het deelnameformulier, vul het in en stuur het vòòr 7 mei as op.
Maak het voorschot (=AetA kosten) van € 295,- (Padua) of € 320,- (Padua + Venetië) over vòòr 8 mei 2012.

Let op: daarna worden de leden op de reservelijst benaderd.

Informatieavond

Voor de deelnemers van de reis is er op donderdag 30 augustus 19u een informatieve bijeenkomst in de garage/studio van Jan en Francisca Benthem op de Generaal Vetterstraat 57 in Amsterdam. Op die avond zal Aryan fragmenten uit de Mozartopera Don Giovanni tonen die opgenomen zijn in gebouwen van Palladio ( Rotonda en Teatro Olimpico). Ook heeft Aryan een dvd met o.a. Villa Barbaro. Daarnaast zal Gerrit als voorproefje alvast wat vertellen over de Palladiaanse villa’s en tuinen.

Deze excursie wordt georganiseerd door:
Gerrit Smienk, Aryan Sikkema, Joke Vos, Francisca Benthem

Als u toch niet aan de excursie wil deelnemen, stuur dan een e-mail naar martijnmexicaan@hotmail.com. Dan wordt uw naam van de deelnemerslijst gehaald en kan iemand anders, van de reservelijst, mee.

Als u op de reservelijst wil, stuur dan ook een e-mail naar martijnmexicaan@hotmail.com.