Nieuw lid: Raoul Vleugels

Raoul werd jl lid van AetA. Hij stelt zich even voor.

In 2014 ben ik samen met Niels Groeneveld het architectenbureau Werkstatt begonnen. Onze samenwerking komt voort uit onze gedeelde interesse in bouwen met natuurlijke materialen en een ‘hands on’ benadering van het ontwerpproces. Zelf heb ik als stagiair in de werkplaats van Peter Zumthor gewerkt, een ervaring die ongelooflijk bijzonder was en die me heeft bijgebracht hoe te werken met maquettes. De abstractie van een omgeving door het maken van een maquette onthult veel over het uiteindelijke ontwerp dat er gaat komen.

Na mijn afstuderen ben ik in de restauratiebouw terecht gekomen van oude vakwerkhuizen. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met de wereld van natuurlijke bouwmaterialen. Daar was ik zo van onder de indruk dat het me niet meer heeft losgelaten.

Als bureau zijn we door die fascinatie ons gaan specialiseren in bouwen met deze materialen, waardoor we waardevolle kennis hebben opgedaan over bouwen met hout en kalkhennep. Het is voor ons in deze tijd van almaar meer isoleren belangrijk de gebruiker centraal te stellen. Dat wordt vaak gezegd, maar de druk op het binnenklimaat is nog nooit zo groot geweest.

De materialen waarmee wij werken voorzien zelf in een sterk regulerende werking op  het binnenklimaat en zijn bovendien allemaal damp-open. Vergelijk het met sporten in een goedkope plastic regenjas, of een gore-tex jas.

Bovendien sturen we daarmee weg van onze almaar witte interieurs, ook daar is de materialiteit voelbaar en tastbaar.

Momenteel werken we aan verscheidene projecten, van particuliere woningbouw, CPO tot prijsvragen op uitnodiging. We hopen via het AetA onze verdieping en verbreding te blijven stimuleren en hopen daarnaast onze eigen kennis ook te kunnen doorgeven.

Publicatiecategorie

Laatste publicaties