Nieuw lid: Chris van Langen

Chris van Langen is lid geworden van AetA. Hij stelt zich voor aan de andere leden:

Chris van Langen (1962) is directeur van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij studeerde in 1989 af aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Na zijn studie is Chris bij de stedenbouwkundige dienst van de Gemeente Rotterdam gaan werken als ontwerper stedenbouw en coördinator van het interne discussieplatform. Tevens was hij twee jaar lid van de Staf Stedenbouw van de dienst. In 2005 is Chris daarnaast voor de Rotterdamse Academie van Bouwkunst gaan werken als coördinator stedenbouw en sinds januari 2008 is hij er directeur.

De Rotterdamse Academie van Bouwkunst biedt HBO-Masteropleidingen tot architect en stedenbouwkundige. In de curricula van deze opleidingen staat de ontwikkeling van een maatschappelijk ingebed ontwerpvakmanschap centraal. Die focus kent een intieme relatie met Chris’ primaire fascinatie voor en interesse in architectuur en stedenbouw. Voor hem zijn het niet alleen disciplines met een rijke traditie, maar ook en vooral midden in de samenleving staande ontwerppraktijken.

Architecten en stedenbouwkundigen kunnen, dankzij hun in de traditie van de disciplines gewortelde ontwerpvakmanschap, een belangrijke bijdrage leveren aan het tegemoet treden van de actuele maatschappelijke kwesties en opgaven. Chris’ werkzaamheden binnen het vakgebied van de architectuur en stedenbouw zijn in de loop der tijd meer en meer in het teken komen te staan van deze overtuiging. Het lidmaatschap van het Genootschap AetA biedt hem de kans met de andere leden van gedachten te wisselen over de maatschappelijke rol en betekenis van de architectuur en stedenbouw en vormt daarmee een waardevolle aanvulling op zijn zoektocht naar een vakmatig relevante vormgeving van de verbinding tussen architectuur en maatschappij.

Bijschrift bij beelden

Beeld van de Winterworkshop 2010, De Ideale Stad, waarin studenten van de Academie ontwerpend onderzoek hebben gedaan naar de mogelijke fysieke consequenties van de projectie van een politieke ideologie op de binnenstad van Rotterdam na het bombardement van 1940.

Beeld van het afstudeerproject ‘The Edge Effect’ van Froukje van de Klundert (in 2011 afgestudeerd als architect aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en door de Academie ingezonden voor Archiprix 2012), een project waarin het ontwerp van een brede school wordt ingezet om de verhouding tussen privaat en publiek in een achterstandswijk opnieuw te definiëren. ?

Publicatiecategorie

Laatste publicaties