In memoriam; Rein Jansma

In herinnering Rein Jansma

Rein Jansma was misschien wel de meest blijmoedige, optimistische en ondernemende collega onder ons. Altijd opgewekt, altijd nieuwsgierig, altijd op zoek naar experimenten, en boven al altijd optimaal geïnteres- seerd in iedereen met wie hij sprak of iets ondernam.

Als autodidact werd hij in 1990 door Moshé Zwarts gevraagd als compagnon in het toen door hen opgerichte architectenbureau Zwarts en Jansma. Vanaf die tijd was Rein bij alle projecten 120% betrokken. Experimenten werden niet alleen niet geschuwd, ze werden ook bij alles wat ze ondernamen opgezocht. Hun architectenbureau was één grote speelplaats voor het bouwen van maquettes en modellen en het doen van allerlei proeven. Rein was hierin zoals in alles wat hij ondernam onvermoeibaar, eigenzinnig, en meteen de daad bij het woord voegend. Alle projecten werden direct vanaf het begin dat er programma’s voor beschikbaar kwamen in 3D uitgetekend. Op het bureau ZJA werd hij omschreven als een man met een lenig hoofd en hoogbegaafde handen.
Door het continue niveau van het werk van ZJA kreeg Rein, ondanks zijn afgebroken studie, enkele jaren later door de overheid alsnog de titel ‘architect’ toebedeeld.

Het was onvermijdelijk dat Rein, al direct AetA-lid, ook lid zou worden van het bestuur. In 1995 werd hij voorzitter. Ook hierin was hij onvermoeibaar in allerlei, ook maatschappelijke initiatieven. Bij elke reis of excursie had Rein zijn macbook bij zich om direct allerlei zaken uit te zoeken of nieuwe initiatieven uit te werken.

Bij een excursie in 1996 naar Parijs werd er op voorstel Rein overnacht in een van de hotels bij Disneyland. Dit zeer tegen de zin van enkele deelnemers, maar Rein betoogde dat ook dit pretpark en de bijbehorende hotels door wereldberoemde architecten zijn ontworpen.

In 1996, tijdens de excursie naar Chicago ging Rein met zijn laptop in de bus van Chicago naar Frank Lloyd Wrights Johnson Wax in Racine naast organisator van de excursie Ton zitten om een ‘handleiding buitenlandse excursies’ te gaan schrijven. Rein drong er ook op aan dat Ton een in de VS-werkende mobiele telefoon huurde, zodat ‘we niet de hele dag moeten zoeken naar een telefooncel om de buschauffeur – die regelmatig te laat of zoek is - en anderen te bellen’.

Eind november 1998 was er op initiatief van Rein een bliksemreis van één weekend naar Bilbao en het toen kersverse Guggenheim van Frank Gehry. Iedereen moest zelf uitzoeken hoe je in Bilbao kwam – er waren vanaf Nederland nog geen directe vluchten. Rein regelde een uitgebreide rondleiding door het museum en ’s avonds dronken we een borrel in het hotel met het 1e elftal van Real Madrid dat de volgende dag speelde tegen Athletic Bilbao.

In 2000 volgde een bliksembezoek aan de wereldtentoonstelling in Hannover. Nadat bleek dat een AetA- excursie niet mogelijk was, boekte Rein per 1e klas een dagretour vanuit Amsterdam in de Expo Express. Vertrek om 06:30 uur, retour 0:30 uur de volgende ochtend. (FOTO)

In 2000 trad Rein af en werd Hans voorzitter.
Nog jarenlang heeft Rein ook na het terugtreden van Moshé in 2009 leiding gegeven aan het bureau ZJA, totdat dit vanaf een jaar of zes geleden door zijn ziekte langzaamaan niet meer ging.
We missen in Rein een trouwe vriend en een van de aardigste en meest enthousiaste collega’s.

Ton van Namen Hans van Heeswijk

Publicatiecategorie

Laatste publicaties