do 19 september 2013 - zo 22 september 2013
| Londen 2013

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Downloads en programma

Maximaal aantal deelnemers

15

 

 

Sjiek en sjofel

Londen na de Olympische Spelen: geplande en ongeplande architectuur in transformatiegebieden.

 
Deze vierdaagse excursie naar Londen staat op de agenda van donderdag t/m zondag 
19, 20, 21 en 22 september 2013.
 
 
Op 10 september hebben we een informatieavond gepland.
 

\"\"

We zullen verschillende architecten en planners ontmoeten, die vertellen over hun werk in en aan belangrijke transformatie gebieden in de stad. Omdat het weekend precies tijdens ‘Open House’, de open architectuurdagen van Londen, is gepland, kunnen we verschillende interessante sjieke hedendaagse architectuur in deze gebieden in het programma opnemen. Omdat de ontwikkeling van deze gebieden mogelijk niet helemaal volgens planning is verlopen, zullen we ook oog hebben voor de wat sjofele kleine informele initiatieven in deze transformatiegebieden. Wanneer we gezamenlijk eten en drinken tijdens het programma zal dit worden gepland op bijzondere plekken in de stad.

 

 

Het programma

\"\"

 

Dag 1

Meteen na aankomst in het hotel donderdagmiddag gaan we de omgeving van de stations Kings Cross en Sint Pancras bekijken. Voor deze nieuwe internationale toegangspoort van Groot Brittannië zijn al decennia lang plannen gemaakt om het gehele stationsgebied te herstructureren en het lijkt erop dat het er nu van is gekomen.

De excursie begint om 14.00 uur op het architectenbureau Stanton Williams Architects, waar we een toelichting op het gebied rondom het Kings Cross Station krijgen en op hun ontwerp voor het nieuwe University of the Arts gebouw. Dit gebouw, dat deels nieuwbouw aan en verbouwing van ondermeer oude overslag loodsen behelst vormt het centrum van het transformatiegebied Kings-Cross. Vanuit het bureau wandelen we met de architect naar het gebied en krijgen een rondleiding rond Kings Cross en door de kunstacademie. Vervolgens gaan we de omgeving verkennen waar ondermeer woningbouw is te vinden van Maccreanor Lavington. Richard Lavington zal een toelichting geven en daarbij ingaan op de verschillen en overeenkomsten tussen het Nederlandse en Engelse architectuurklimaat. We gaan dineren met cocktails in The Grain Store waarvoor we verschillende Londenaren die in het vak zitten zullen uitnodigen.

 

\"\"

Dag 2

Vrijdagochtend ontmoeten we Mark Brearly die onder de vorige burgemeester Ken Livingston verantwoordelijk was voor 'Design for London' en een belangrijke auteur van het Green Grid is. Met hem gaan we verschillende projecten in Oost Londen bezoeken. Deze dag reizen we alles met de underground.

We beginnen om 9.30 uur in Barking waar we een zaaltje hebben gereserveerd voor een presentatie van Mark Brearly. Vervolgens verteld Liza Fior van Muf architects iets over hun visie op gentrificatie aan de hand van verschillende projecten in de openbare ruimte. In Barking gaan we o.a. een project van haar bekijken. Om 11.00 uur gaan we met de underground naar Bromly bij Bow en wandelen naar de studio van Assemble. Dit jonge multidisciplinaire bureau zal een presentatie geven over hun vaak tijdelijke ontwerpen. Ze zullen een vroege lunch verzorgen in hun bureau. In de middag gaan we naar het terrein van de Olympische Spelen dat momenteel wordt omgevormd tot een park. In september zal naar verwachting de helft opengesteld zijn voor publiek. We proberen rondleidingen te organiseren in het Aquatic Centre en de Velodrome, maar wanneer dit niet lukt is het sowieso spectaculair om deze vernieuwende sportpaleizen van buiten te bekijken. In de namiddag gaan we naar het direct aangrenzende gebied Hackney Marshes en Hackney Wick en zien daar de invloed van de spelen op de omgeving. Tegelijk zijn er ook veel initiatieven 'van onderop'. We zullen een pavilioen van Stanton Wiliams aan doen en kunstenaar David Murphy in zijn atelier bezoeken. s’Avonds zijn er vele mogelijkheden om gezamenlijk of individueel te eten in deze buurt, bijvoorbeeld in de Hackney Pearl. 

 

\"\"

Dag 3

Zaterdagochtend bezoeken we London City en Southbank, maar we beginnen om 9.00 uur in Bloomsburry waar we naar het Building Design Centre wandelen. Daar krijgen we bij een grote maquette van Londen om 10.00 uur van Christopher Woodward een inleiding op de geschiedenis en recente ontwikkelingen van Londen. Vervolgens vertrekken we met openbaar vervoer naar Zaha Hadid Gallery waar we om 11.15 uur worden verwacht. Behalve een bezoek aan de galerie krijgen we daar exclusief toegang tot de opslagplaats van de vele maquettes van de ontwerpen van Zaha Hadid. Onder leiding van Christopher Woodward wandelen we vervolgens door de City waarbij we het Barbican (Chamberlin, Powell and Bon), de Herron Tower (Kohn Pederson Fox), de Rotschild Bank (OMA) en de Gherkin (Foster) zullen passeren. We wandelen over de Millennium Bridge (Foster) via de Tate Modern naar de South Bank en gaan individueel lunchen/picknicken bij een van de kraampjes op de ambachtelijke markt vlakbij de Elizabeth Hall (ook zeer de moeite waard overigens). 

\"\"

Om 14.00 uur worden we opgepikt door een gereserveerde bus die ons die zaterdagmiddag naar verschillende projecten in Zuid Londen brengt. We rijden langs de Evelyn Grace Academy van Zaha Hadid Architects. Om 15.15 uur verwachten we op de meest zuidelijke plaats van bestemming aan te komen voor een bezoek aan de Dulwich Picture Gallery, een van de oudste (1817) musea in Engeland in het prachtige gebouw van Soane. Ook de recentere architectuur van het bijbehorende cafe is de moeite van bezoeken waard. We hopen Ian Richie te kunnen strikken voor een toelichting van zijn ontwerp. Vervolgens reizen we naar het Horniman Museum waar om ongeveer16.15 uur Catherine Herrington van Architype een presentatie zal geven over duurzaam bouwen in Groot Brittannië. Om 17.30 uur bezoeken we in Peckham de bibliotheek van Alsop en vlak daarbij de South Gallery van 6a Architects. Laatste uitstappunt in Zuid Londen is in Brixton waar we het in aanbouw zijnde Black Cultural Archives zullen bekijken aan het recent ontworpen plein Windrush Square. De bus brengt ons tenslotte naar The Shard (Piano) waar we vooral aandacht zullen besteden aan de invloed van dit hoge gebouw op zijn omgeving. We besluiten met een gezamenlijk diner. 

 

\"\"

 

\"\"

Dag 4

Zondag 22 september is vrij gehouden zodat iedereen individueel zijn dag in kan delen. Het is de tweede ‘Open House’ dag. Veel gebouwen in Londen zijn dit weekend opengesteld. Het definitieve programma hiervan is pas in augustus bekend. Voor sommige gebouwen moet je je wel van te voren opgeven. Wanneer het ‘Open House’ programma bekend is zullen we op basis daarvan suggesties doen. Nu kunnen we alvast noemen: Galeries: White Cube Bermondsey, Victoria Miro. Sir John Soane’s Museum, Pavilion Serpentine Gallery & uitbreiding Zaha Hadid. Rotherhithe -Canada Water. 

 

\"\"

 

(Dag 5)

Maandag is optioneel: bij voldoende belangstelling kunnen we het nieuwe Sainsbury Laboratory gebouw van Stanton Williams in Cambridge gaan bezoeken.

 

\"\"

 

De inschrijving

 

Er hebben zich 15 deelnemers aangemeld:

Mikel van Gelderen (1)

Rens Schulze (1)

Francisca Benthem (1)

Ruud Wilmink (1)

Harrie van Helmond (1)

Adriaan Mout (1)

Donald Lambert (1)

Marianne Loof (1)

Ronald Knappers (1)

Herman de Kovel (1)

Joke Vos (2)

Marian van der Waals (2)

Lisl Edhoffer (1)

 

Als u alsnog overweegt om mee te gaan, kunt u contact opnemen met Joke, via jokevos77@gmail.com.

 

 

Tot ziens in september!

 

Marian van der Waals

Mikel van Gelderen

Joke Vos