In Memoriam: Onno Greiner

Op 26 januari 2010 is op 85 jarige leeftijd overleden Onno Greiner, architect, grondlegger van het bureau Greiner van Goor Huijten architecten.

Onno was van lid van het genootschap vanaf 1959. In 1963 maakt hij deel uit van de werkgroep 63 die is opgericht om het bestaansrecht van het genootschap te onderzoeken. De belangrijke aanbeveling was 'dat AetA wel degelijk bestaansrecht heeft. Alleen zal het genootschap in het kader van de veranderende inzichten in de verhouding tussen architectuur en samenleving ook open moeten staan voor anderen dan alleen de beoefenaren van de bouwkunst en andere verwanten kunsten' In de periode 1967-1970 maakte hij deel uit van de de AetA commissie "inzake het prijsvraag wezen"

( uit genootschap Architectura et Amecitia, Jeroen Schilt ea uitg.010 , 1992 )

Wij ontvingen van het bureau onderstaand in Memoriam

Onno maakte in de 60-er jaren naam met drie projecten: jeugdcentrum Het Zilveren Schor in Arnemuiden (een geschenk van het Koninklijk Huis aan de gemeenschap), jeugdpsychiatrisch centrum De Viersprong in Halsteren en Theater De Tamboer in Hoogeveen. Hij legde hiermee de basis voor een groot aantal werken in de gezondheidszorg en theaters, in binnen- en buitenland. Daarnaast ontwierp hij vele woonhuizen, waaronder zijn eigen woningen in Amstelveen en op Sifnos(Griekenland).

Onno was kritisch en dienstbaar architect, zeer betrokken bij zijn opdrachtgevers.

Voor de theaters ontwikkelde hij aan de hand van de Leidse Schouwburg, die hij restaureerde, een theorie over de zaalvorm die een maximale interactie tussen toeschouwers en acteurs en toeschouwers onderling stimuleert.

Voorbeelden hiervan zijn onder meer De Flint in Amersfoort, de Stadthalle in Biberach (Dld), de nieuwe Tamboer in Hoogeveen, De Maagd in Bergen op Zoom(theater in een voormalige kerk). Hij werkte mee aan de renovatie / restauratie van Koninklijk Theater Carré. In 2006 zette hij zijn expertise nog in bij de ontwikkeling van de zaal van theater De Spiegel in Zwolle, een unieke zaal theaterzaal die te transformeren is tot concertzaal met een natuurlijke concertakoestiek.

Hij was de zoon van architect Dick Greiner. In de jaren 80 was Onno als architect betrokken bij de restauratie van twee werken van zijn vader- De Brink en de Bibliotheek in Betondorp Amsterdam.

Wij zullen zijn kritische oog en zijn aanwezigheid heel erg missen

GREINER VAN GOOR HUIJTEN ARCHITECTEN

Martien van Goor. Eric Huijten

Publicatiecategorie

Laatste publicaties