In memoriam Frits Kupers 1921-2017

Frits Kupers 1921-2017

Op tweede Kerstdag overleed - een maand voor zijn 97ste verjaardag - Frits Kupers, het oudste lid van AetA .

Hoewel Kupers niet beroepsmatig met architectuur verbonden was, werd hij vanwege zijn overtuigende belangstelling toegelaten tot ons Genootschap. Hij was voormalig ambassadeur in Brasilia en bekleedde vele functies als diplomaat bij Buitenlandse Zaken in o.a Duitsland, Hongarije en de Verenigde Staten. Het maakte hem een boeiend gesprekspartner. Zeker ook bij de aanzienlijk jongere leden die AetA telt.

Kupers was een actieve deelnemer aan veel excursies. Op weg van Nederland naar de Verenigde Staten tijdens de MuseaReis wist hij de volle reistijd moeiteloos te boeien met zijn omvangrijke en genuanceerde kennis van vele culturen en zijn sprankelende nieuwsgierigheid naar de achtergrond van een architectonisch ontwerp.

De laatste tijd zagen we hem vanwege zijn hoge leeftijd sporadisch. Toch verbaasde hij ons toen hij twee jaar geleden meedeed aan de excursie langs drie gebouwen van Bureau Neutelings Riedijk Architecten. Onvermoeibaar liep hij de hele dag mee langs en door verschillende projecten in Amersfoort, Deventer en Arnhem. En toen we tenslotte na borrel en eten uitgeteld weer terug in Amersfoort kwamen, stapte hij in zijn auto om terug te rijden naar huis in Driebergen.

Dat rijden bleef hij - evenals zelfstandig wonen - doen tot aan zijn overlijden bleek uit de kerstaankopen die zijn zoons aantroffen.

Een mooi leven. Dat je op zo’n wijze  oud mag worden, zal een wens van velen zijn.

 

Het in memoriam is geschreven door Hester Wolters.

 

Publicatiecategorie

Laatste publicaties