In Memoriam Friso Broeksma (1942-2015)

Op maandagmiddag 7 september overleed rustig in zijn slaap, precies zoals hij wilde, Friso Broeksma, oud-bestuurslid en actief lid van AetA.

Friso werd geboren in Utrecht, groeide op in Curaçao en Amsterdam.

Hij studeerde Architectuur in Delft waar hij actief was als voorzitter van studievereniging Stylos en waar hij afstudeerde bij professor Apon.

Nog tijdens zijn studie leerde hij Benno Premsela kennen, 23 jaar ouder dan hij, industrieel ontwerper, interieurarchitect en voorzitter van het COC. Tot Benno’s dood in 1997 zouden ze het leven met elkaar delen. Talloze vrienden, kunstenaars en ontwerpers hebben bij hen, aan de Corbusier-tafel met 12 Gispenstoelen, genoten van het eten en de geanimeerde gesprekken.

Nog tijdens zijn studie maakte Friso het ontwerp voor de grondige verbouwing van hun woonhuis aan de Keizersgracht 518 in Amsterdam.

Na zijn afstuderen ging Friso aan het werk in de stadsvernieuwing voor de gemeente Leiden en later de dienst Volkshuisvesting van de gemeente Amsterdam. Zijn leven, werk en privé, bestond uit projecten. Hij begeleidde onder andere renovatieprojecten in Entrepotdok, Betondorp en de Transvaalbuurt.

In opdracht van Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen ontwierp hij de renovatie van chateau Beaumont nabij Tours in Frankrijk

In 1988 kreeg hij een beurs om een jaar in de VS te studeren en te werken bij Christopher Alexander en Frank Gehry. Bij de laatste werkte hij vooral aan maquettes voor Disney Music Hall. Een grote groep vrienden volgden hem middels een maandelijkse nieuwsbrief die hij verspreidde. Later bundelde hij zijn ervaringen in de VS in een Forum nummer “Berichten uit Californië” (nr. 33/3; november 1989).

Na terugkeer ontwierp hij onder andere een tentoonstelling over de meubels van Martin Visser in het Centraal Museum. Hij bleef freelance als projectleider werken en vooral ook steeds meer schrijven.

Hij schreef graag, in een compact, vlekkeloos handschrift. Dagboekjes, reisverslagen, een paar boeken over zijn wandeltocht door de Himalaya (“Paarden huren in Ladakh”), over het huis aan de Keizersgracht (“Een relatie met ruimte”), over de AetA excursies naar India (“IndiA+A”) en de 24-uursexcursie naar New York (“NYC24HRS”).

Friso initieerde en organiseerde diverse AetA-excursies. Het concept van de 24-uurs-excursies kwam van hem. Friso was ook als secretaris een periode enthousiast en actief lid van het Bestuur van AetA. Veel AetA-leden hebben Friso gekend als een aimabel, zeer belezen en erudiet man. Een boeiende verteller en bovenal een levensgenieter.  Weinig mensen hebben in hun leven zoveel gereisd, puur uit interesse en voor het plezier.

Zijn verjaardagsfeesten waren legendarisch. Ze begonnen steeds met een met zorg uitgekozen en toegelichte film - waar hijzelf bijzondere herinneringen aan had - in the Movies en eindigden met eten en drinken op het dakterras van het huis op het Prinseneiland, dat Tijmen Ploeg voor Benno en Friso had ontworpen.

Op 28 augustus is het kunstwerk van de beeldhouwer Wicher Meursing op de Westerdoksdijk, feestelijk “gelanceerd” in aanwezigheid van Friso. Hij was initiatiefnemer en startte de crowdfunding. Het was zijn laatste project. Hij was klaar. 

Wijnand Looise

Publicatiecategorie

Laatste publicaties