wo 21 november 2012
| Het Gesprek: Afrika

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

40

 

Woensdagavond 21 november is het weer tijd voor Het Gesprek:

AetA en het Opportumisme van Afrika

Want niet China of India, maar Oeganda, Kenia en Tanzania behoren tot de top 3 van landen met de snelst groeiende economie tot 2020. Ook in Zuid-Afrika groeit de economie nog steeds met als gevolg een belangrijke opkomende markt. Kortom Afrika is ‘booming’ en dat andere Afrika laten we zien.

We belichten de fenomenen, kansen, uitdagingen en mogelijkheden van en in Afrika. Hoe gaan ze daar om met stedenbouw, stedelijke vernieuwing, cultureel erfgoed, architectuuronderwijs? Welke commerciële uitdagingen liggen er? Hoe kunnen we samenwerken en wat kunnen we van elkaar leren?

\"\"

 

\"\"

 

\"\"

 

 
\"\" \"\"

De avond wordt geleid en ingeleid door Ton van Namen (Monteflore Vastgoed bv) . Ton heeft veel kennis van (de geschiedenis van) Afrika, maakte spraakmakende reizen door Tanzania, Ethiopië, Mozambique en Zuid –Afrika.

Om de sfeer er in te brengen starten we met een aantal filmfragmenten over Afrikaanse architectuur en woningbouw.

Dan zijn er vier sprekers die verhalen van hun fascinatie, enthousiasme en (werk)ervaringen van, over en in Afrika:

Janfrans van der Eerden heeft al meer dan dertig jaar in Kenia een netwerk in de architectenwereld en bij de Universiteit van Nairobi. Hij heeft, onder andere voor ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) een lezing gehouden over de architectuur in Kenia van de 20e eeuw. Rondom Kisumu (Kenia) heeft Janfrans diverse kleine projecten gebouwd: woningen, gezondheidscentra en een waterproject. In Lamu (Kenia) werkte hij aan restauratieprojecten. Momenteel bemoeit hij zich met de architectuurdiscussie en het monumentenbeleid in Kenia.

Antoni Folkers heeft jarenlang architectuur/stedenbouw bureaus in Oeganda en Tanzania gerund. Hij woonde en werkte 25 jaar in Afrika. Antoni is medeoprichter en directeur van A(frican)A(rchitecture)Matters. AAMatters doet projecten en onderzoek m.b.t. Afrikaanse architectuur en stedenbouw. Folkers is mede directeur ArchiAfrica, het netwerk van Afrikaanse architectuur en stedenbouw en hij is de auteur van het boek Moderne architectuur in Afrika.

Robert van Kats trok zes maanden met vriendin in een oude Landrover door West Afrika. Binnen het bureau BKVV (Blok Kats Van Veen Architecten) is Robert onder andere actief betrokken bij projecten, lezingen, artikelen etc. aangaande architectuur in Afrika.

Samen met Frederik Groos ontwikkelt Robert onder de naam van Butterfly Housing prefab huizen in Zuid Afrika en Nigeria.

 

Berend van der Lans is samen met Antoni Folkers oprichter/directeur van AAMatters en ArchiAfrika. Berend werkt sinds 1992 afwisselend in Europa en Afrika, onder andere drie jaar in Tanzania.

 

Programma

19.30 inloop

20.00 Het Gesprek begint met filmfragmenten en vier verhalen.

22.00 napraten en borrelen

 

Adres: Generaal Vetterstraat 57, Amsterdam