Hans Morshuis (1929-2017)

De laatste keer dat Hans Morshuis een A et A bijeenkomst bijwoonde was in Rotterdam, toen we een paar jaar geleden bij IMd te gast waren. Hij kwam wat later binnen. Terwijl er een toelichting op het dagprogramma werd gegeven, ontfermde één van de leden zich over hem, zorgde voor koffie met taart. Degenen die hem niet bij naam kennen, herkenden hem aan zijn stok. Een helicopterongeluk tijdens een TT Assen – hij hield van motorrijden – was debet aan pijn en moeizaam lopen.

 

Hans studeerde aan de Academie voor Bouwkunst te Amsterdam en voltooide in het studiejaar 1960 zijn HBO studie. Toen zijn vriend en studiegenoot Wim Quist zijn eerste opdracht verwierf – een school in de omgeving van Emmen – maar ook kon starten met werken bij de gemeente  Rotterdam, besloten zij samen architectenbureau Quist Morshuis te starten in Hoogeveen. Maar als snel besloot Wim Quist zich op zijn werk in Rotterdam te richten en werd het ‘Morshuis’ eerst in Hoogeveen, na 1989 in Vianten. Hans bouwde zijn bureau uit tot zo’n twintig man; woningen, scholen - waaronder een prachtige scholengemeenschap in Veendam – en de mooie bibliotheek van Zuid Laren. Hij was ook actief bij de BNA (vice-voorzitter) en Kring Roosenburg – naast natuurlijk zijn lidmaatschap van Genootschap Architectura et Amicitia.

Hans was een vriendelijke, open en positief ingestelde collega, altijd geïnteresseerd in de ontwikkelingen in zijn vak, maar ook altijd belangstelling voor de mensen die hij ontmoette.

Met dank aan Wim Quist, Madeleine Steigenga.

Publicatiecategorie

Laatste publicaties