vr 19 april 2013 - zo 21 april 2013
| Excursie NordRheinWestfalen met de Werkbund

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Downloads en programma

Maximaal aantal deelnemers

20

 

De Werkbund NordRheinWestfalen heeft AetA uitgenodigd een gezamenlijke excursie naar het Ruhrgebied te maken met het thema:

KULTURBAUTEN DER NACHKRIEGSZEIT IM RUHRGEBIED

De Werkbund is de Duitse evenknie van AetA. Een van de bekendste wapenfeiten van de Werkbund is de realisatie van de Weissenhofsiedlung geweest. Nog steeds is de Werkbund actief als interdisciplinair vereniging van vormgevers, handwerkers, schrijvers, filosofen, historici enzovoort. Zij stelt haarzelf als doel bij te dragen aan een bewuste en verantwoorde inrichting van onze leefomgeving.

De thematiek van het excursieweekend is ‘de rol van cultuur in het naoorlogse Duitsland’. Van het feit dat ‘cultuur’ een belangrijke rol in het Duitsland van de afgelopen halve eeuw heeft gespeeld, getuigen bijvoorbeeld de vele theaters: elke zichzelf respecterende stad kent een imposant theater. Wat Duitsland echter nog sprekender onderscheidt van Nederland is, dat de afgelopen jaren de plek die cultuur in de maatschappij inneemt, niet is afgekalfd of wegbezuinigd. Hoog tijd dus om bij onze Oosterburen te rade te gaan.

Op het programma staan onder andere: ontmoeting met Duitse collega-architecten, een bezoek aan Haus der Stille in Meschede met architect Peter Kulka, een lezing over Scharoun en bezoek aan zijn school in Marl, het theater van Gelsenkirchen met de 90-jarige architect Werner Ruhnau en het Folkwang museum van David Chipperfield. Voor een meer uitvoerige toelichting van het excursie-programma zie hieronder.

Deze excursie vindt plaats van vrijdag 19 april tot en met zondagmiddag 21 april 2013. Deze Excursie is voorlopig toegankelijk voor 20 AetA-leden en evenzoveel Werkbund-leden. Afhankelijk van de inschrijving bij de Werkbund, is er kans dat we met 30 AetA leden kunnen deelnemen. Schroom daarom niet om op de eventuele reservelijst in te schrijven. Eind februari kunnen we uitsluitsel geven over het definitief aantal in te schrijven AetA-leden. Start inschrijving is 1 februari op het middaguur.

De reis van en naar Essen is op eigen gelegenheid (trein of auto).

Voor diegene die met de auto reizen is er op vrijdagochtend, bij voldoende intekening, een facultatief programma, naar werk van Gottfried Böhm in Bocholt.

Voor meer informatie over de Werkbund: www.deutscher-werkbund.de

Het voorlopige excursie-programma ziet er als volgt uit:

VRIJDAG 19 april:

ochtendprogramma facultatief bij voldoende intekening bezoek aan project van GOTTFRIED BÖHM  in BOCHHOLT (net over de grens bij Doetinchem-Aalten).

inchecken hotel in Essen vóór het middaguur, aankomst ICE Essen Hbf 10h27

per bus naar  HAUS DER STILLE  in Meschede (1998-2002), ontvangst en rondleiding door prof. architect PETER KULKA

aankomst DORTMUNDER ‘U ‘, ZENTRUM F?R KUNST UND KREATIVITÄT, rondleiding door prof. architect ECKHARD GERBER (onder voorbehoud) .

discussie, lezing Scharoun door Heike Löhmann; daarna gezamenlijk diner met leden Werkbund

ZATERDAG 20 april:

bezoek en rondleiding GRUND- UND HAUPTSCHULE MARL (1968-1970) van architect HANS SCHAROUN

bezoek RAADHUIS IN MARL (1967) van architecten BROEKBAKEMA, toelichting door architectenbureau Broekbakema (onder voorbehoud)

lunch op TETRAEDER Bottrop (1994), uitkijktoren over Ruhrgebied en rivier de Emscher

MUSIKTHEATER IM REVIER, Gelsenkirchen (1957-1959) met kunstwerk foyer door YVES KLEIN ontvangst en rondleiding door architect prof. WERNER RUHNAU (1922)

rondleiding THEATER ESSEN (1959-1988)van architect ALVAR AALTO (1898-1976)

vrije avondinvulling, eventueel bezoek aan opera LE NOZZE DI FIGARO in het AALTO THEATER

ZONDAG 21 april:

wandeling naar nieuwbouw/verbouw HAUS DER ESSENER GESCHICHTE  van AHLBRECHT FELIX SCHEIDT KASPRUSCH (2006-2010), rondleiding door een van de architecten (onder voorbehoud)

bezichtiging bedevaartkerk MARIA KÖNIGIN DES FRIEDENS in Neviges (1964-1968), architect GOTTFRIED BÖHM (1920), toelichting onder voorbehoud

bezoek MUSEUM FOLKWANG in Essen (2007-2010), architect DAVID CHIPPERFIELD

vertrek op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld IC over Keulen naar Amsterdam om 18h04

We overnachten in het Mövenpick Hotel in Essen, midden in het centrum en naast het Hauptbahnhof.

Kosten 300E op basis van een 2pk en 360E op basis van een 1pk. 

 

Organisatie:

Otto van Dijk (AetA), Edward Schuurmans (AetA), Heike Löhmann (AetA+WBNRW), Birgit Jakobs (WBNRW)

 

Het verslag staat hier.