za 27 oktober 2012
| Dutch Housing Prototypes: Rotterdam

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

30

Tijdens deze excursie bezoeken we gebouwen die een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing binnen de woningbouw hebben geleverd of de standaard hebben gezet voor de toekomst. Prototypen van weleer worden herontdekt, recentere prototypen worden geopenbaard. De te bezoeken woongebouwen zijn een mix van typologieën uit verschillende periodes.

De Bergpolderflat van van Tijen (1934) is de eerste galerijflat van Nederland. Ook het feit dat elke woning voorzien is van een eigen balkon is vooruitstrevend te noemen. De bouw werd al verregaand geïndustrialiseerd door middel van onder andere een staalconstructie en geprefabriceerde houten puien.

Met de Schiecentrale (2008) heeft Robert Winkel van Mei architecten de mogelijkheden van de galerijflat op twee punten tot het uiterste doorgetrokken. De flexibele indeling van het woongebouw en de woning enerzijds en het uitgangspunt 'veel voor weinig' anderzijds, maken de flat tot een moderne klassieker.

Het woongebouw Justus van Effenblok (1922) van Michiel Brinkman is uniek vanwege de verhoogde woonstraat en de maisonettetypologie. Dit complex is zojuist door Molenaar & Co en HeblyTheunissen gerevitaliseerd. Joris Molenaar en Arjan Hebly geven ons een rondleiding.

De 'townhouse' als typologie is in Rotterdam relatief onbekend. Studio Sputnik heeft in Delfshaven inhoud gegeven aan het type door een weefsel van kwadrantwoningen te integreren in de bestaande context. Het vorig jaar opgeleverde project wordt toegelicht door Henk Bultstra van Studio Sputnik.

Feitelijk is de Parklaanflat van van Tijen (1933) een proefproject geweest voor de Bergpolderflat. Van Tijen was zijn eigen ontwikkelaar, wat hem grote vrijheid gaf en ruimte om te experimenteren met de woningindeling, collectieve ruimtes, materialisering en constructie. Zelf woonde hij in het bescheiden penthouse en experimenteerde hij met de later in woongebouw ´de Eendracht´ voorgestelde flexibele dag- en nachtindeling.

De Lijnbaanflat (1956) van Maaskant is karakteristiek  voor de wederopbouw van het moderne Rotterdam. De Lijnbaanflat maakt onderdeel uit van een plan van dezelfde Maaskant dat bestaat uit verschillende gebouwtypologieën rondom twee groene hoven en enkele stadstraten, waaronder de beroemde Lijnbaan. De ruime, luxe en lichte woningen worden ontsloten door een galerij en hebben als voorbeeld gediend voor vele volgende wederopbouwplannen.


De excursie begint om 10:00u, bij de Bergpolderflat (Dr. de Visserstraat 65). Rond 17:30u eindigt de excursie in de Lijnbaanflat (Joost Banckertsplaats). Ter afsluiting gaan we ergens borrelen.


Organisatie Jörn Schiemann en Edward Schuurmans (e.schuurmans@dkv.nl, 06-41554481)