vr 4 oktober 2013 - zo 6 oktober 2013
| De Treinstationexcursie

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Downloads en programma

Maximaal aantal deelnemers

35

 

AetA Treinstationexcursie 4-6 oktober 2013

In de serie On-The-Road (auto-trein-boot) excursies hebben AetA-leden, na de geweldige AetAutobahnexcursie, nu de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de AetA treinstationexcursie. Drie dagen reizen per trein en onderweg de (architectuur van) bijzondere stations bekijken en luisteren naar verhalen over wat er komt kijken bij het ontwerpen van een station, de geschiedenis van het station en de aansluiting van het station bij de stad.

\"\" \"\"

We starten vrijdagmorgen 4 oktober in Breda met Koen van Velsen, spoorbouwmeester èn architect van het nieuwe station. Dan gaat de reis naar Tilburg waar we een toelichting krijgen van stedenbouwkundige Ludo Hermans van de gemeente Tilburg en een historicus. Vervolgens stappen we op de trein naar Keulen, waar we onder andere de mooie Alter Wartesaal (Jugendstil) kunnen bekijken. We eten een Keulen een goede snack, want we moeten daarna nog een heel stuk met de trein. We eindigen deze eerste dag in Strasbourg met een gezamenlijk laat souper. We slapen op een steenworpafstand van het station in hotel Nid de Cigognes aan het Stationsplein.

\"\"

Zaterdagochtend gaan we eerst uitgebreid het station in Strasbourg bekijken.  Vervolgens nemen we de trein naar Metz, een neo-romaans station ontworpen in opdracht van keizer Wilhelm II. Het is een Gesamtkunstwerk van architect Kroger en beeldhouwer Schirmer. In Metz gaan we lunchen en bekijken we het Centre Pompidou , het naast het station gelegen centrum voor hedendaagse kunst van architect Shigeru Ban. Er is ook de mogelijkheid om een bezoek brengen aan het appartement van de keizer.
Daarna treinen we naar Luik waar we het station van Santiago Calatravo met de 200 meter lange en 30 meter hoge glazen overkapping bezichtigen. We krijgen een toelichting van Martine Doutreleau van Eurogare. In Luik hebben we een vrij avondprogramma en we slapen in Hotel Husa Couronne , wederom vlakbij het station.

\"\"  
\"\" \"\"

Zondag brengt de trein ons naar Leuven. In Leuven houdt architect Philipe Samyn van Samyn and Partners een verhaal over zijn station. We vertrekken dan naar  station Antwerpen, waar Koen van Lancker ons rondleidt. Lancker heeft jarenlang intensief  samengewerkt met de hoofdarchitect Jacques Voncke van Eurostation. Na Antwerpen nemen we de trein richting Rotterdam. In Rotterdam wachten Maarten Struijs, architect van gemeentewerken Rotterdam en Jan Benthem, Benthem Crouwel Architekten ons op en nemen ons mee voor een tour en uitleg van de (bouw)geschiedenis van het station. Met Jan Benthem gaan we tenslotte naar Amsterdam voor een rondleiding door het Centraal Station. De excursie eindigen we uiteraard met een borrel.

Kosten €500 op basis van een 2-persoonskamer en €570 op basis van een 1-persoonskamer. Inschrijving vanaf 20 mei via de website. Deelname op volgorde van aanmelding op de website en onder voorbehoud van het tijdig insturen van het inschrijfformulier en het tijdig overmaken van het bedrag. 

Maximaal aantal deelnemers: 35

Organisatie:
Francisca Benthem
Rogier Dobma
Aafke van Dijk
René van der Maten
Edward Schuurmans

 

Update 21 juni: 

De inschrijving is gesloten. Dit zijn de 20 deelnemers:

·         Francisca Benthem (1)

·         Liesbeth Boeter (1)

·         Jurriaan van Stigt (1)

·         Betty Aarts (1)

·         Trude Hooykaas-Dieckmann (1)

·         Vera Yanovshtchinsky (1)

·         Aafke van Dijk (1)

·         Paola Huijding (1)

·         Chris Vegter (1)

·         Hester Wolters (2)

·         Corinne Bouwers (2)

·         René van der Maten (2)

·         Edward Schuurmans (1)

·         Heike Löhmann (1)

·         Tijmen Ploeg (1)

·         Rogier Dobma (2)

 

Toch aanmelden of afmelden? Neem dan contact op via francisca@aeta.nl