Buitenlandse excursies 2016/2017/2018

Buitenlandse excursies 2016/2017/2018

Beste leden en medereizigers op zoek naar inspiratie en vriendschap,

Hierbij een overzicht van de excursie-ideeën die uit de vereniging naar voren zijn gekomen. Het gaat om buitenlandse excursies: dicht bij en ver weg, goedkoop en duur, kort en lang, maar altijd door jullie zelf mede-georganiseerd. Het bestuur staat bij met raad en daad en zoekt ook mee naar deskundigen ter plekke.

Met deze nieuwsbrief willen heel concreet leden oproepen om zich in te schrijven om een of meer excursies samen met andere te organiseren. Het is net als bij vakanties: de voorpret is óók belangrijk en je kunt er je eigen fascinaties in terug laten komen.
Het is niet zo maar even een klusje, een excursie voorbereiden. Er is een excursiegids nodig, soms moet er voorgereisd worden, na afloop wordt er een reisverslag door de deelnemers gemaakt, je verliest de weg op google en in de boekwinkel… je leert in ieder geval veel over een land en het oeuvre van architecten waarvan we het werk gaan bezoeken. Je ontmoet ze ook want het kenmerkende van onze excursies is dat we niet in sneltreinvaart projecten afvinken maar dat we echt de diepte in gaan, met ontwerpers, opdrachtgevers, gebruikers, en, uiteraard, elkaar.

Een grote uitdaging is een excursie naar Chile, rond oktober 2017, als het daar lente is.
In een voorgesprek met de Chileense architect Manuel Toledo zijn de mogelijkheden verkend. Hij gaat in het najaar een lezing voor ons geven. Ik hoop dat er al vóór dat moment een kerngroep ontstaat om richting te geven aan deze reis. Er is al het begin van een literatuurlijst, belangrijke architecten zijn al gescand (o.a. de 2016 Pritzerprijswinnaar Alejandro Aravena), dus: kom er bij. Ik zal zelf met alle plezier mee doen in de voorbereiding. Niet onbelangrijk: de beroemde Chileense wijn is een onvermijdelijk onderdeel van de reis: om de hedendaagse productielocaties en om de proeverij.

Dit jaar nog staat een reis naar het Roergebied op de rol. Iedereen is wel eens naar Insel Hombroich geweest of naar de Zeche Zollverein, maar er is veel meer te zien. Er is nog geen begin van een programma dus alles is nog mogelijk, bijv. een budgetexcursie. Leden uit Zuid Limburg kunnen en willen helpen met hun kennis van het gebied.
Ierland: wat weten we toch eigenlijk weinig van de Ierse moderne architectuur en wat zijn er toch juweeltjes te vinden. Misschien een prachtige landschappelijke excursie langs de westkust of dwars door het land om de parels te ontdekken en van de frisse lucht te genieten. Voorjaar 2017 zou een mooi moment kunnen zijn.
Midden Duitsland, bijv. Leipzig en Dessau, daar kom je niet vanzelfsprekend. Naast het Bauhaus zijn er genoeg andere bouwperioden die het bezoeken zeker waard zijn. Wie heeft er kennis van deze streek en wil ons gidsen? Er zijn al vingers opgestoken maar we hebben er nog enkele nodig.


Voor 2018 zou een verre reis gemaakt kunnen worden naar:
Indonesie (invloed van westerse architectuur, zie het zojuist verschenen overzichtswerk van Cor Passchier)),
Vietnam (denk aan iemand als  Vo Trong Nghia met zijn fantasmorgastische ecoscrapers),
of Iran (de prachtige traditionele bouwkunst, de modernistische architectuur en wat er sinds kort aan zit te komen).
Er zijn al leden met ideeën en contacten ter plekke. Wie heeft interesse?

Harrie van Helmond

Publicatiecategorie

Laatste publicaties