vr 1 april 2011 - zo 3 april 2011
| Budget Noord Nederland

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

35

De inschrijving is gesloten de excursie is vol !

In navolging van de voorjaarsexcursies in het Ruhrgebiet (2009) en Budget Belgie (2010), organiseert AetA wederom een korte intensieve en betaalbare excursie naar een nabij gebied met een specifieke eigen dynamiek.

Thema's

In het voorjaar van 2011 reizen we af naar Noord-Nederland. De excursie ontvouwt zich rondt het thema 'transformatie van het landschap', onderverdeeld in drie subthema's:

  • Van productie- naar recreatielandschap,
  • Krimp en kansen (stad en land),
  • Herprogrammering en nieuw gebruik.

De programmatische opbouw van de excursie is grofweg als volgt: vrijdag starten we met een algehele introductie van de ruimtelijke, programmatische en economische condities die spelen in de Noordelijke provincies. Daarna bezoeken we diverse kernen in het Drentse landschap. Zaterdag staat in het teken van Groningen, zowel stad als land, haar problematiek, kansen en ambities. Niet te begrijpen zonder even over de Duitse grens te kijken. Zondag starten we in de Friese hoofdstad en gaan via de buitenwijken het Friese land in.

Het Programma:

Vrijdag 1 april:

  • Start bij DAAD-architecten (nabij IC station Beilen, parkeren geen probleem), introductie condities en problematiek van de regio door Rob Hendriks van DAAD en historisch geograaf Hans Elerie.
  • Lunch bij DAAD-architecten.
  • Bezoek Veenhuizen met Rob Hendriks, ontwikkeling van Rijksinrichting naar recreatieve kern in het Drents landschap. Rob Hendriks kent Veenhuizen als zijn broekzak. Hij is betrokken geweest bij vele studies naar transformatieprocessen en toekomstscenario's, maar heeft hier ook gewoon de bushokjes ontworpen.
  • Bezoek hoogwaardig recreatiepark Hof van Saksen met architect Cor van Kalfsbeek, waar wij met hem van gedachten wisselen hoe authentieke lokale architectuur op een verfijnde manier terug is te lezen in de vormgeving van de bebouwing.
  •  In Assen ontwierp Onix een van haar laatste hoogtepunten: een schuurschool voor praktijkonderwijs. Met de welbekende tactiliteit in de materialisering; veel voor weinig en een sterke verankering in de fysieke en sociale omgeving, won Onix de titel BNA-gebouw Regio Noord 2010. - In het begin van de avond arriveren we op onze overnachtingsplek 'Landgoed Ekenstein' in Appingedam. Hier nuttigen we ook ons gezamenlijk diner.

Zaterdag 2 april:

  • Via het bijna opgeheven dorp Ganzediep de grens over. Wie het zich in Oost-Groningen kan veroorloven, gaat gelukzoeken in Duitsland. Zo ook Jan Timmer, die is begonnen aan een volgend ambitieus project in Weener.
  • Ook neemt Jan timmer ons mee naar het initiatief waar hij nationale bekendheid mee verwierf: de Blauwe Stad. Is deze constellatie van hedendaags landelijk wonen de redding van het voormalige productielandschap of niet?
  • Architectuurtheoreticus Geert Hovingh is de juiste persoon om de bestaande structuur en de toekomstige plannen van de stad Groningen toe te lichten en van een kader te voorzien. Dit zal hij doen in een van de meest dynamische wijken van de stad Groningen: het Zernike gebied.
  • In het Zernike-gebied staat een zeer opmerkelijk ontwerp van architectenbureau Rudy Uytenhaak. Dit recent opgeleverde gebouw doet dienst als faculteit van de afdeling Levenswetenschapen van de RUG. Projectarchitect Tanja Buijs-Vitkova leidt ons hier graag rond.
  • Stedenbouwkundige Enno Zuidema houdt kantoor in Rotterdam en vanwege zijn werkveld sinds kort ook in het Groningse Niehove. Voor hem transformeerde DAAD architecten op bijzondere wijze een van de vele authentieke stolpboerderijen in een woning met werkruimte. - Abe Bonnema is een van de meest besproken architecten uit Friesland en heeft een groot oeuvre nagelaten. Zijn eigen woonhuis is een bijzonder functionalistisch monument. Sinds kort heeft vereniging Hendrick de Keyser deze woning in haar bezit. Met hen onderzoeken we de mogelijkheden dit huis te bezoeken.
  • We eindigen het gezamenlijke programma voor de deuren van het van het ietwat 'kapperssjiek' aangeklede, maar zeer betaalbare en goedgelegen Grand Hotel Post Plaza in het centrum van Leeuwarden.

Zondag 3 april:

  • We beginnen de dag met een rondwandeling in het centrum van Leeuwarden onder leiding van Chris Vegter: over krimp en kwaliteit en over kansloze en kansrijke functionele transformaties. We zien de nieuwe aanbouw van het provinciehuis, de herprogrammering van de Blokhuispoort, de ontwikkeling van het Wilhelminaplein en het Zaailand, de Harmonie, het Oldehoofsterkerkhof, etc.
  • De wandeling eindigt bij het bureau van Chris zelf, alwaar we de lunch nuttigen en Atelier Fryslan hebben uitgenodigd (onder voorbehoud) om de kwaliteiten van het Friese landschap te benoemen en hun rol toe te lichten. Atelier Fryslan is in het leven geroepen door de provincie om de ruimtelijke kwaliteit een impuls te geven.
  • Via de nieuwe buitenwijken van Leeuwarden rijden we naar Spannum (onder voorbehoud). Kunstenares Claudy Jongstra leeft en werkt in een boerderij aan de rand van dit kleine dorp. Op deze boerderij produceert ze verschillende viltcreaties. Meest bijzonder is dat ze de wol van haar eigen zeldzame schapensoort haalt, in haar tuin ingrediënten voor de verf verbouwt, haar eigen innovatielab runt en zo een voorbeeld is voor moderne maatschappelijk bewuste bedrijfsvoering in een door krimp bedreigde regio.
  • Aan het eind van de middag rijden we terug naar het IC-station in Beilen.

Kosten:

Kosten zijn €285,- op basis van een 2-persoonskamer, inclusief vervoer per touringcar vanaf Beilen, 2 overnachtingen inclusief ontbijt, 3 keer lunch en 1 keer diner. Voor een 1-persoonskamer rekenen we € 360,-

Deelnemers :

Maximaal 35 deelnemers inclusief organisatie. We vragen de deelnemers om in inhoudelijke of redactionele bijdrage voor de excursiegids of het excursieverslag.

Vrijdag 1 april - zondag 3 april 2011

Organisatie:

Chris Vegter, Minke Wagenaar, Rob Budding, Joke Vos en Edward Schuurmans

Inschrijving:

De inschrijving budget Noord Nederland zal 28 Januari om 12.00 worden geopend. Zoals gebruikelijk volgens het nieuwe protocol in beginsel de eerste 4 weken alleen voor leden. Er zijn een maximaal aantal plaatsen beschikbaar. Voor boventallige inschrijvingen geldt dat zij worden geregistreerd op het moment van inschrijving en zij zullen op de wachtlijst worden geplaatst. ( het maximaal aantal aanmeldingen, en het al aangemelde aantal leden is direct zichtbaar, het is dus ook bij aanmelding duidelijk voor elk lid of er plaats is of dat je op de reserve lijst komt te staan)

Er zal een inschrijf formulier bij de aanmelding worden toegevoegd. De aangemelde dienen binnen de vastgestelde termijn dit formulier te hebben verstuurd en de excursie aanbetaling te hebben voldaan. Als de betaling niet is voldaan binnen de afgesproken termijn en het formulier niet is verstuurd zal de eerste op de reservelijst de vrijgekomen plek toegewezen krijgen. Wij hopen en gaan ervan uit dat met de hele procedure van vooraankondiging en aanmelding iedereen de mogelijkheid heeft om mee te doen aan de activiteiten van het Genootschap.

De inschrijving is gesloten de excursie is vol !

Jurriaan van Stigt (1 deelnemer) Friso Broeksma (1 deelnemer) Rob Budding (1 deelnemer) Evy Augusteijn (1 deelnemer) Fridjof van den Berg (1 deelnemer) Liesbeth Boeter (1 deelnemer) Cees Brandjes (1 deelnemer) Otto van Dijk (1 deelnemer) Karin Laglas (1 deelnemer) Anne-lot Haag (1 deelnemer) Johan Schepers (1 deelnemer) Juul van Trigt (1 deelnemer) Chris Vegter (1 deelnemer) Marian van der Waals (1 deelnemer) Ruud Wilmink (1 deelnemer) Joke Vos (1 deelnemer) Marianne Loof (1 deelnemer) Rob van Baalen (1 deelnemer) Minke Wagenaar (1 deelnemer) Aryan Sikkema (1 deelnemer) Francisca Benthem (1 deelnemer) Edward Schuurmans (1 deelnemer) Virginia Doelwijt (1 deelnemer) Hugo Boogaard (1 deelnemer) Jan Klomp (1 deelnemer) Adriaan Mout (1 deelnemer) Klaas Kingma (1 deelnemer) Niels Woesthuis (1 deelnemer) Netty Fels-Mamahit (1 deelnemer) Juliëtte Daniëls (1 deelnemer) Bas Liesker (1 deelnemer)

Er ontbreken nog 4 namen, deze volgen nog