Betty Aarts

Ik ben afgestudeerd als stedenbouwkundige en architect aan de TUDelft. De stad en zijn gebouwen zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het raakvlak van stedenbouwkunde, landschapsarchitectuur en architectuur komt de gebouwde omgeving tot leven. Daarnaast speelt de manier waarop wij ons door dit verstedelijkte landschap bewegen een steeds belangrijkere rol. Het ontwerp van deze ruimte voor mobiliteit zal een steeds grotere rol gaan spelen in de ontwerpdisciplines.

Idee, baksteen, kolom, passie, bevlogenheid, twijfel, schoonheid, voldoening, vasthoudend, architectuur, verschillende inzichten, kleur, gedreven, onzekerheid, staal, overeenstemming, glashelder, gebouw!

Het afstudeerproject als stedenbouwkundige richtte zich op deze ruimte voor mobiliteit; het ontwerp van een hoogwaardig openbaar vervoer verbinding ingezet als drager voor stedelijke ontwikkeling. Voor mijn afstudeerproject als architect ontwierp ik een woongebouw in Over Amstel, wonen in hoge dichtheid en privacy speelden hierin een belangrijke rol. De manier waarop mensen samen kunnen wonen in een dichtbevolkte stad als Amsterdam en toch het “eigen huis” blijven herkennen.

Op mijn laatste vakantie vroeg ik mij af waarom ik ooit Bouwkunde was gaan studeren. Huisjesmelker worden in Frankrijk leek me wel wat, kleine gebouwen kopen, opknappen en doorverkopen aan mensen die daar de tijd van hun leven zouden hebben, net zoals ik in het huis van mijn ouders had. Vanaf het moment dat ik als eerstejaars de faculteit binnenliep voelde ik er mij op mijn plek, naast de altijd aanwezige twijfel over de juiste keuzen en beslissingen. Het begin van een nieuw leven en een ontdekkingstocht naar gebouw en stad.

Op dit moment werk ik bij architectenbureau de Jong Gortemaker Algra als architect, aan projecten in ontwerp, bouwvoorbereiding en uitvoering, onder andere aan het Transferium Jeugdzorg en Ziekenhuis Bernhoven in Uden. Het Transferium Jeugdzorg is een project voor een jeugdzorginstelling, dit gebouw wordt binnenkort opgeleverd. Kinderen van 12 tot 18 jaar wonen hier onder vrij strenge begeleiding, totdat ze klaar zijn om weer naar huis te gaan. Het gebouw is zo ontworpen dat het de uitstraling heeft van een “woonhuis” en het verblijf zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt.

Herman Hertzberger is mijn favoriete Nederlandse architect. Twee gebouwen van Hertzberger zijn voor mij bepalend, beide in Breda, omdat ik zag hoe deze gebouwen de stad veranderden. Het ontwerp voor de openbare bibliotheek en muziekschool opende niet alleen de steeg, waaraan het gebouw is gelegen. Het concept voor het ontwerp van de bibliotheek is ook volledig heropend. Vanuit de smalle straat is direct zicht op de collectie van de bibliotheek en de leeszaal kijkt gastvrij uit over de entree. In het ontwerp zijn twee stoffige gebouwen tot een frisse openbare ruimte gemaakt.

In de documentaire `Ik zag Ruimte` van filmmaker Kees Hin, is goed te zien hoe de manier van ontwerpen van Hertzberger veranderde. In het ontwerp voor het Chassée theater kwam de nadruk op het ontwerp de gevels te liggen, in plaats van op het ontwerp van de ruimte en de plattegronden. Het is mooi om te zien hoe de verandering van een beproefde ontwerpwijze tot een vernieuwend gebouw leidt, zonder afbreuk te doen aan het voorliggende, en vervolgens bijdraagt aan de verdere ontwerpen.

Guiseppe Terragni, is één van mijn buitenlandse favorieten, vooral vanwege voor zijn tijd onorthodoxe manier van ontwerpen en de manier waarop de gebouwen onderdeel zijn van de stad. Maar ook om het verfijnde rationalisme wat naar voren komt in de gevelbeelden en het ingetogen, maar uitgekiende materiaalgebruik.

Zowel bij Terrangi als bij Hertzberger is het ontwerp van de beleving van de ruimte en de plattegronden uitgangspunt van het ontwerp en ligt hierin een groot deel van de architectonische kwaliteit. Het ontwerp van gevelbeelden en daaraan gekoppelde gebouwimago´s zijn, denk ik, de laatste vijftien jaar leidend geweest in architectuurdiscussies. Ik hoop, en denk, dat het ontwerp van ruimte en de beleving van het gebouw vanuit deze ruimten voor de mens, de discussie de komende tijd weer meer zal gaan beheersen.

Ik praat graag over bouwen, gebouwen en de stad en ik kijk er ook graag naar.

Het lijkt me leuk om bij AetA met andere bouwmensen naar gebouwen te kijken en deze op een vrijblijvende manier te bediscussiëren. De AetA villa´s spreken me aan om dat het de mogelijkheid geeft met andere architecten door hun werk en “werkplaats” te wandelen.

Betty Aarts 31 augustus 2010

De afbeeldingen van het Transferium Jeugdzorg zijn eigendom van architectenbureau de Jong Gortemaker Algra.

Publicatiecategorie

Laatste publicaties