za 25 september 2021
Ledenvergadering | Lustrum AetA 165 jaar

Start/aanvang:

14:00

Einde:

23:30

Locatie

Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, 3601 GH Maarssen

Kosten

gratis voor leden, introducees ad. €50,-

Downloads en programma

Verslag van deze activiteit

Maximaal aantal deelnemers

150

mededeling in verband met Corona maatregels: 

Buitenplaats Doornburgh vraagt een geldige Corona check of een bewijs van een negatieve coronatest. Bij de entree zal daar ook op gecontroleerd worden. 

 

Ons 165 jarige lustrum is eindelijk weer een fysiek feest. We vieren dat in het voormalige klooster van Jan de Jong in Maarssen, nu een buitenplaats voor kunst en wetenschap. Wij kijken er ook naar uit elkaar weer live te ontmoeten en dat op deze prachtige plek. Met elkaar in gesprek te gaan, over het vak, over het leven, maar ook als vrienden plezier te maken.

Het klooster Doornburgh is in 1966 gebouwd door architect Jan de Jong en een voorbeeld van de Bossche School. De strakke en sobere architectuur is even indrukwekkend als adembenemend, en staat in sterk contrast met de klassieke vormgeving van het landhuis. Doornburgh is sinds 2016 eigendom van MeyerBergman Erfgoed Groep, een organisatie die nieuw leven geeft aan erfgoed.

Met het lustrum wil AetA haar relevantie voor de ontwikkeling van het ontwerpen onderstrepen. Met onze leden richten we onze blik op hoopgevende vergezichten en oplossingen. Meer dan ooit roept deze tijd, in de nadagen van de pandemie en met een somber beeld over de aarde, op om samen te werken, multidisciplinair, oplossing te bedenken, onderzoek te doen maar vooral ook te handelen. De denk- en ontwerpkracht in Nederland is groot. Wij zijn innovators. Wij zijn in staat om oplossingen te vinden voor het energievraagstuk, het tekort aan woningen en een duurzame omgang met het landschap. Volgens AetA is het tijd voor bezinning, een reset maar vooral ook een herdefiniëring van de opgave.

Tijdens het lustrum is een tentoonstelling te zien met opnieuw geordende fragmenten uit Forum 04 Woonkamer, 05 Werkkamer en 06 Galerij. Beeld en tekst gaan een relatie aan met de ruimten en de meubels van de bijzondere leefkamer in het klooster van Jan de Jonge. De tentoonstelling wordt begeleid door een aantal korte performances, stelt het wonen, werken en ontmoeten in een nieuwe daglicht én prikkelt de vraag hoe de ervaringen van het afgelopen jaar ons huis gaan beïnvloeden.

Programma

14.00 - 17.00 uur
Ontvangst met koffie en lekkers en mogelijkheid bezoek tentoonstelling en bezichtiging klooster van Jan de Jong.

14.00-23.00
Tentoonstelling Forum in de woonkamer van Buitenplaats Doornburgh

15.30 uur
Architect en architectuurhistoricus Caroline Voet geeft een lezing over de Bossche School, over het werk van Jan de Jong, en over herbestemming van religieus erfgoed. 

15.00 uur,16.00 uur en in de avond.
Vertoning van de film ‘Uitzicht voor de geest’ van Annelies Uittenbogaard (Studio Zicht) over Jan de Jong.

17.00 uur
Openingstoespraak Jan Poolen, voorzitter AetA

17.10 - 18.00 uur
Gesprek ontwerpkracht, herdefiniëring van de opgave.
Jolijn Valk, Urban Echoes en voorzitter BNA leidt het debat met:
Raoul Vleugels, Werkstatt en winnaar jonge Maaskantprijs 2021
Ard Hoksbergen, Studio Ard Hoksbergen, Abbe Bonnema Prijs jonge architecten
Anne Dessing, Studio Anne Dessing, ARC19 Young Talent Award

18.00 - 18.15 uur
Presentatie lustrumboek Julliëtte Daniëls en Xander Arets
Overhandiging eerste exemplaar voorzitter BNA en AetA

18.15 – 20.00 uur
Borrel en lopend buffet

20.00 uur
Architectuurfilmquiz door AFFR curator en architect Jord den Hollander

21.00-23.30 uur
AetA Feest

Wij verheugen ons op een grote opkomst. Er zijn echter nog steeds beperkende regels. Buitenplaats Doornburgh vraagt een geldige Corona check of een te overleggen bewijs negatieve coronatest.

Gerelateerde activiteiten