ma 16 december 2019 - di 17 december 2019
Lezing | Kraaijvanger Architects: oud en jong

  • Krantenartikel bij opening Volkskrantgebouw september 1965

  • Incasso-Amsterdamse bank, Rotterdam
    Kraaijvanger Architects

  • Stationspostkantoor, Rotterdam
    Kraaijvanger Architects

  • de Doelen, Rotterdam
    Kraaijvanger Architects

Start/aanvang:

19:30

Einde:

21:45

Locatie

Volkshotel,

Wibautstraat 150 Amsterdam,

zaal Fransje begane grond

Organisator

Maximaal aantal deelnemers

30

Met enige trots nodigen we jullie uit voor een nieuw format: de drieluik-serie. Met deze serie diepen we op verschillende niveaus een onderwerp uit, de luiken geven ons inzicht in het verleden, het heden en kijken door naar de toekomst.

Al enige tijd stond het op de agenda, maar het gaat nu dan toch gebeuren! Op maandag 16 december organiseert AetA een avond met als thema de verschillende generaties architecten van het bureau Kraaijvanger Architects uit Rotterdam. De locatie, het Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam, werd ontworpen door architect Chris Knol van het bureau Kraaijvanger. Het was in 1965  het modernste krantengebouw van Nederland. Steven Steenbruggen, heeft het gebouw in 2014 getransformeerd tot Volkshotel. Hij zal op deze avond zijn ontwerp toelichten en we krijgen een korte rondleiding door het gebouw.

In het tweede deel van de avond geeft Dirk Jan Postel een lezing geven over de geschiedenis van het bureau dat in Rotterdam het grootst aantal gebouwen realiseerde in de wederopbouwtijd. Wat vooral interessant is hoe het bureau omgaat met de verschillende ontwerpopvattingen in de afgelopen 90 jaar. Dirk Jan Postel geeft het woord daarna aan Rinske Wikkerink, behorend tot de jongste generatie architecten van het bureau

We sluiten af met een drankje op een plek waar we een fantastisch uitzicht op de stad hebben, op de bovenste verdieping van het Volkshotel.

In het voorjaar van 2020 volgt het tweede luik met een excursie over het vroege werk van de broers Herman en Evert Kraaijvanger in Rotterdam.Ida Jager is auteur van het boek Herman en Evert Kraaijvanger architectonische noblesse. Zij zal in het Holbeinhuis aan de Coolsingel de dag aftrappen met een inleidende lezing over het werk van de gebroeders Kraaijvanger. Daarna zal een bezoek aan een aantal gebouwen volgen. We sluiten de serie met het derde luik: een blik in de toekomst. We bezoeken het toekomstige kantoor van Kraaijvanger Architects, waar partner/architect David Hess het ontwerp van het kantoor zal toelichten en ons meenemen in de visie.

 

Heb jij een idee voor een volgende drieluik-serie? Laat het ons weten via binnenland@aeta.nl