za 14 september 2019
Hofjes in Rotterdam

  • Hofje Voorschoterlaan 1

  • Vroesenlaan. vd Broek

  • Helipoort. Verhoeven

  • Gerdesiaweg. vd Broek en Bakema

  • Kuyl's fundatie binnenhof

  • Vroesenlaan. vd Broek

  • Goudse Singel. Van Tijen

Zie de programmainformatie voor alle aanvangstijden

Locatie

Start: verzamelen - ieder zorgt voor eigen fiets - 

18 mei 2019 om 11 uur – villa de Kovel – Kralingseweg 195, Rotterdam

Kosten

gratis

Speciale notitie

eigen fiets mee of huurfiets.

Organisator

Maximaal aantal deelnemers

25

Ja, ook Rotterdam heeft zijn hofjes. We verbinden Rotterdam, die stad van ‘handen uit de mouwen’ niet direct met een dergelijke knusse woonvorm maar ze bestaan toch echt.

Maar het programma is veel rijker dan dat. We zullen diverse Rotterdamse bewerkingen ervan gaan zien. De reis is gelokaliseerd aan de noordrand van de stad, grofweg van Kralingen via het Centraal Station tot Bergpolder. Na de koffie genuttigd te hebben in Herman de Kovels gastvrije fraaie strakke villa (2010) in Kralingen, bezoeken we maar liefst drie historische hofjes natuurlijk met kundige uitleg van Willemijn Wilms Floet. Onderweg rijden we langs de optimistische Gerdesiaweg met de naoorlogse blokken van Van den Broek en Bakema en het woongebouw met poort en middengang van Cees Rijnboutt uit begin jaren tachtig. De monumentale wand van Jan Wils aan de Goudse Singel (1940-1943) met een structuur van dwars geplaatste blokken en hoven aan de achterzijde, mogen we natuurlijk niet missen. De zogenaamde ‘kamstructuur’, het halfopen bouwblok, is toch welhaast een Rotterdamse uitvinding. Later zullen we daarom ook langs de Vroesenlaan, de Eendracht, van Van den Broek (1929-1935) fietsen. Mogelijk dat we daar ook een woning kunnen bezichtigen. Aan de andere kant van de Goudse Singel ligt een robuuste industrieflat van Van Tijen (1949-1952). Ook dit is een typisch Rotterdams wederopbouw fenomeen, bestaande uit een haakvormige wand langs drie straten, een rondlopende expeditiestraat in het midden en een lage bedrijfshal aan de vierde straat. In dit gebouw huist het wereldberoemde architectenbureau MVRDV.

In het Hoogstraatkwartier, even verderop zullen we van deze expeditiehoven nog enkele exemplaren bekijken. De meesterlijke maar tevens bizarre woonbuurt Helipoort van Jan Verhoeven (1977-1983) is ook goed te framen in het concept van het intieme hofjesleven, dus ook daar zullen we een kijkje nemen. In Bergpolder, de uitbreidingswijk die Kromhout tussen de Twee Wereldoorlogen tekende, bevinden zich een aantal grote bouwblokken. Een binnenhof is nu eens niet ingericht met idyllisch groen, maar voorzien van een tennisclub, het levert een bijzonder sfeer op. Een sportieve afsluiting van de middag, waarna het napraten in één van de trendy café’s van Rotterdam kan beginnen. De definitieve route volgt. Start: verzamelen - ieder zorgt voor eigen fiets - 18 mei 2019 om 11 uur – villa de Kovel – Kralingseweg 195, Rotterdam