vr 3 september 2021
Excursie | Fietsexcursie Dirk Roosenburg en LIAG

  • Huize Windekind, Dirk Roosenburg

  • KLM hoofdkantoor Dirk Roosenburg, Den Haag
    foto: LIAG

  • Voedingscentrum Den Haag, LIAG, Den Haag
    foto: LIAG

Start/aanvang:

13:00

Einde:

16:30

Organisator

  • LIAG architecten en Bouwadviseurs

Verslag van deze activiteit

Maximaal aantal deelnemers

20

Laatste informatie fietstour Dirk Roosenburg-LIAG Den Haag
bijgewerkt: 28 augustus 2021

Hier volgt het programma van de excursie op 3 september. Het is een excursie op de fiets waar iedereen zelf zijn rijwiel zal moeten regelen. Het handigste is om op het  Centraal Station een OV fiets te huren. Het is een kwartier fietsen naar de startlocatie. We eindigen de excursie bijna naast het Centraal station. Maar je eigen fiets meenemen mag natuurlijk ook.

Het was helaas niet mogelijk dat we met 20 mensen de bouwplaats kunnen bezoeken van het voormalige hoofdgebouw van de KLM, wat we eerder hadden aangekondigd. Maar we fietsen er zeker langs. De tour brengt je langs het verleden van LIAG en we kijken vooruit: een selectie van karakteristieke gebouwen in Den Haag zowel uit de beginjaren van de hand van Dirk Roosenburg als uit de recentere jaren van LIAG. Wat kenmerkt deze gebouwen? Hoe zorgt het bureau ervoor dat een gebouw een positieve bijdrage levert aan de omgeving? En hoe zien zij de invloed van het bouwen op de toekomst en het milieu?
LIAG is in 1919 opgericht door Dirk Roosenburg, tijdgenoot van architecten als Dudok, Oud en Rietveld. Zijn visie was niet anders dan die van LIAG vandaag: gebouwen ontwerpen die mensen gelukkig maken en waarde toevoegen aan de maatschappij. Veel van zijn gebouwen zijn inmiddels rijksmonument, waaronder het voormalig hoofdkantoor van Philips en de Lichttoren in Eindhoven en het Apollo House in Amsterdam. Ook Den Haag kent veel gebouwen die door Roosenburg/LIAG zijn gemaakt: villa Windekind, het voormalige Hoofdkantoor KLM (nu Plesmangebouw) en het Provinciehuis. Recentere projecten zijn o.a. de Veiligheidspost Laakhaven, ROC Mondriaan en het Voedingscentrum. In totaal zijn er wel meer dan 30 projecten in de Hofstad gerealiseerd.

Bij LIAG werken veel architecten die hun roots buiten Nederland hebben liggen. Hoe het is om hier in Nederland te werken als architect, en wat zijn de grote verschillen met het buitenland? De van oorsprong Deense architect Carina Nørregaard zal deze vragen in haar lezing beantwoorden.

Programma
Per fiets langs ‘tijdlijn’ LIAG verleden - heden - toekomst
Tijdsduur ca. 3,5 uur

Start
13:00 uur: inloop oud kantoor en woning Dirk Roosenburg, nu bureau Atelier Pro (Kerkhoflaan 11A, Den Haag) . Zorg dat je je fiets al geregeld hebt
13:15 uur: welkom door Thomas Bögl, partner bij LIAG
13:45 uur: start fietstocht richting Villa Windekind (Nieuwe Parklaan 76) en voormalig KLM Hoofdkantoor (Plesmanweg 1-6). Vervolgens rijden we langs Shell Hoofdkantoor (Carel van Bylandtlaan 16) en Provinciehuis (Zuid-Hollandplein 1) met Maarten Grasveld, oud-partner LIAG, die betrokken was bij deze projecten. We eindigen bij het Voedingscentrum (Bezuidenhoutseweg 105).
15:15 uur: rondleiding door circulair ingericht Voedingscentrum door Thomas Bögl + presentatie toekomst (visie) LIAG door Carina Nørregaard.
16:00 uur: afsluitende borrel in Voedingscentrum
16:30 uur: einde programma

Bedankt Thomas Bögl en iedereen van LIAG die deze excursie hebben georganiseerd!

Als er nog vragen zijn, of je bent de groep kwijtgeraakt; ik (Xander Arets) ben bereikbaar op telefoonnummer  06 41362690

 

Gerelateerde activiteiten