wo 8 mei 2019
Excursie | Kop Weespertrekvaart A'dam

Start/aanvang:

16:00

Einde:

19:00

Downloads en programma

Organisator

Maximaal aantal deelnemers

30

Zelfbouw in Amsterdam

Op woensdag 8 mei vindt de excursie naar een aantal woningen in het gebied Kop Weespertrekvaart plaats. Het is een middagexcursie waarbij de bewoners van twee (of drie) woningen u graag ontvangen om hun huizen te laten zien.

Programma:

Startpunt: voor het Amstel Station ( = oostzijde)

16:00 Introductie Elsbeth Ronner

16:15 Ontvangst Het Blauwe Huis

17:00 Ontvangst Huis Eén

18:00 Borrel bij Huis Eén of ‘t Huis aan de Amstel

Achtergrond

In 2015 is het oude terrein van de Hells Angels verkaveld voor zelfbouwers. In het dieptepunt van de crisis was het voor de gemeente aantrekkelijk om grond aan particulieren uit te geven. In het – op dat moment nog onaantrekkelijke - gebied werden 40 kavels uitgegeven, waarvan 20 met de mogelijkheid twee adressen te realiseren. De gemeente Amsterdam had een sterk supervisieteam aangesteld en een strenge lijst met voorwaarden. Meest in het oog springend: de doorgaande muur die door alle zelfbouwers moest worden gerealiseerd.

De excursie

Het Blauwe Huis

De bewoners van Het Blauwe Huis vroegen architect Sjoerd Soeters (PPHP) hun huis te bouwen. Centraal stond de vraag hoe je een plek maakt waar mensen gelukkig leven. De vrouw des huizes wilde graag een Villa Kakelbont, haar echtgenoot strak Italiaans design. De architect stelde voor om al dromend en schetsend tot een ontwerp te komen waar niet vanuit een beeld werd gewerkt, maar vanuit de manier van koken, eten, zitten, werken, slapen, etc. Het programma bestaat uit een leefruimte op de begane grond, werkkamers slaapkamer en logeerkamer op de eerste verdieping en logeerstudio’s op de tweede verdieping die bereikbaar zijn met een stalen spiltrap. https://pphp.nl/wp-content/uploads/2017/06/161222-PP-HP_Inzending-Gouden...

Huis Eén

De opdrachtgevers van Huis Eén vroegen Lilith Ronner van Hooijdonk twee huizen te ontwerpen. Een appartement op de begane grond voor de ouders van de opdrachtgever en een gezinswoning op de eerste, tweede en derde verdieping. Leidend in het ontwerp is de robuuste gevel die een besloten woning omarmt en de verbinding tussen de woningen en de buitenruimte. Schuine wanden geven richting en beweging aan de ruimten in de woningen. Deze richting wordt versterkt door de toepassing van zichtbaar massieve houtbouw. Daarnaast is de omgang met privacy tussen de twee woningen essentieel: de voordeuren liggen uit elkaar, de woonruimte zijn van elkaar gescheiden door een slaapverdieping en een overstek voorkomt zicht op het terras in de tuin. Zo vinden de twee huishoudens elk hun plek in het familiehuis.  http://www.lilithronnervanhooijdonk.nl/nl/projects/buildings/huis-een

Adresgegevens bekend na inschrijving.

Gerelateerde activiteiten