za 11 september 2010 - vr 24 september 2010
| AetA China september 2010

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

30

Inschrijven studiereis naar China 11 september-24 september!!

testx

Het maximum aantal deelnemers is 30 en dat hebben we al bereikt op 9 februari. aanmelden kan dus alleen nog voor de reservelijst. De aangemelde deelnemers kunnen tot uiterlijk 1 maart hun aanbetaling en schriftelijke inschrijfformulier inzenden daarna zullen deelnemers van de reservelijst worden toegelaten.

Organisatie:

Evy Augusteijn, Francisca Benthem, Marianne Loof, Adriaan Mout, Tjerk Rijenga en Joke Vos

Het is zover! AetA-leden kunnen zich inschrijven voor de reis naar China!!!

De organisatiegroep heeft met veel plezier gewerkt aan een mooi programma. Uitgebreid en intensief bezoeken we Beijing en Shanghai met uitstapjes naar de Chinese muur en de keizerlijke tuinen in Suzhou. We hebben gezocht naar een mix van oud en nieuw, zowel in de architectuur, stedenbouw en in de kunst. De aanleiding om juist nu naar China te gaan is de World Expo: Better City, Better Life, waar we een hele dag voor uitgetrokken hebben. We onderzoeken nog in hoeverre we Chinese architecten kunnen ontmoeten om meer inzicht te krijgen in hoe het daar werkt.

Het programma is in grote lijnen rond, zie hieronder. De komende maanden maken we het definitief. De organisatie wil graag een optimaal interessant en efficiënt programma, dus er kunnen nog wat wijzigingen en verschuivingen optreden.

Reisschema

Za 11 sep Vertrek Schiphol met een rechtstreekse lijnvlucht naar Beijing.

Zo 12 sep Beijing, het oude Beijing en een kijkje in de toekomst.

Verboden Stad; Plein van de Hemelse Vrede, National Grand Theater en het National Museum of China. Dit museum, gelegen aan het Tian An Men plein, is een socialistische kolos uit de jaren '60 die verbouwd wordt door het Duitse bureau Gerkan & Marg. Iets verderop staat het City Planning Office. Hier worden de toekomstige stedelijke ontwikkelingen van Beijing en omgeving geschetst. Een grote maquette van de stad toont waar het CCTV-hoofdkantoor staat t.o.v. de Verboden Stad en de gebouwen voor de Olympische Spelen. De schaal van de nieuwe projecten t.o.v. bestaande wijken wordt duidelijk. We lopen door de hutongs, de oude straatjes die kenmerkend zijn voor Beijing. Veel oude bebouwing is helaas al vervangen. Temidden van de hutongs staat het koepelvormige National Theatre, ontworpen door de Fransman Paul Andreu.

We overnachten in Beijing òf in een klein hotel midden tussen de hutongs òf in het centraal gelegen Blur Hotel ontworpen door de Chinese architect Zhu Pei. Hij transformeerde een donker kantoorgebouw uit de jaren '60 tot een licht, fris, modern hotel.

Ma 13 sep Metropool Beijing

Een bezoek aan o.a. Linked Hybrid van Steven Holl; Dongzhimen Embassy House; CCTV, Soho Shang Dui; Yin Tai Centre, Jianwai Soho, Today Art Museum + Pingod Gallery. Architecten Yung Ho Chang en Wanh Hui verbouwden een verlaten ketelhuis voor stadsverwarming tot een toonaangevende kunsthal. We bezoeken Jianwai Soho, een ensemble van woon-werk-en winkeltorens op een autovrije plint ontworpen door de Japanse architect Riken Yamamoto. Dit complex met een zeer hoge dichtheid is dankzij de uitgekiende functiemenging en schitterende detaillering bijzonder aangenaam van sfeer. De OMA-vestiging in Beijing bevindt zich hier.

Di 14 sep Olympisch Beijing

Olympic Green (park); Beijing National STadium, The Water Cube, Digital Beijing, National Olympic Green Convention Centre. Vandaag bezoeken we de Olympic Green Avenue met het Bird's Nest (Herzog & de Meuron in dialoog met de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei) en de Watercube (PTW).

Wo 15 sep Cultureel Beijing

798 Art District, Courtyard 104/105 Fake Design (Ai Wei Wei); Chinese Museum of film, Songzhuang Art Village, Sonzhuang Art Center, Xiaopu Art Center.

Net ten oosten van Songzhuang lijkt de transformatie van het platteland in optima forma zichtbaar: Hoogbouwwijkjes van projectontwikkelaars, gated communities en golfbanen, temidden van de restanten van oudere dorpen.

We gaan naar Dashanzi (reistijd 45 min), een internationaal georiënteerde kunst-en cultuurenclave. De fabrieksgebouwen waarin nu ateliers en galeries zijn gevestigd werden in de jaren '50 gebouwd door Oost-Duitse architecten met een Bauhaus achtergrond. Behalve ateliers en galeries vind je hier veel restaurantjes en winkels, waaronder een ruim gesorteerde boekhandel die in kunst en architectuur is gespecialiseerd. Onderweg passeren we het CCTV-hoofdkantoor (OMA).

Do 16 sep Chinese Muur

 

Villa Shizilin

Vandaag reizen we naar de Chinese Muur en onderweg bezoeken we enkele projecten. In de middag bezoeken we de Commune by The Great Wall. In een landschap dat gedomineerd wordt door de Chinese muur zijn luxueuze villa's gebouwd, ontworpen door 12 verschillende Aziatische architecten. De villa's zijn bijzonder qua indeling en materiaaltoepassing en hebben een hechte relatie met hun natuurlijke omgeving. Overnachting bij de Commune by the Great Wall.

Vr 17 sep Chinese Muur

Het bezoek aan de Chinese Muur bij Badaling is een van de hoogtepunten. Zo ver het oog kan reiken slingert de Muur zich over de heuvels in het ruige en desolate landschap. De sectie bij Badaling stamt uit de 14e eeuw, de Ming-dynastie en deze bevat diverse wachttorens. Na het bezoek rijden we terug naar Beiijng waar we worden gebracht naar het treinstation. We nemen de nachttrein (softsleeper) naar Shanghai of Suzhou.

Za 18 sep Shanghai - Suzhou

We bezoeken het Suzhou Museum van I.M. Pei, dat in 2006 werd geopend. Direct naast dit museum is de Huble Administrators Garden uit 1509. Ook gaan we naar Suzhouwaterwoningen/tuinen bekijken. We maken een excursie naar Anting, een stadsdeel dat gebouwd is in opdracht van Volkswagen. Het Duitse bureau Albert Speer & Partners ontwierp dit stadsdeel voor 50.000 mensen. We bezoeken een modelwoning en indien mogelijk het exhibition Centre van Volkswagen en Automobiel museum (Atelier Brueckner). Daarna gaan we naar het Astor House Hotel waar we 7 nachten zullen slapen. Dit hotel is vlakbij de Bund, de beroemde wandelpromenade langs de rivier. De Fransen, Engelsen en Amerikanen bouwden hier rond 1900 hun consulaten, banken en hotels. De afgelopen jaren zijn de interieurs van deze grote neo-classicistische gebouwen verbouwd, o.a. door Michael Graves. Op de Bund zijn nu prachtige restaurants, winkels van couturiers, galeries en juweliers.

Zo 19 sep Shanghai Westelijk deel

People's Square: Urban Design Museum Planning Hall, Art Biennale Art Museum, 1933 slachthuis, 50 Moganshan Lu, French Concession wandeling, Xintandi Shikumen Traditional Shanghai House Museum.

's Morgens bezoeken we o.a. Urban Planning Exihibition Hall en het Shanghai Creative Centre 1933, een oud slachthuis (grootste van China) dat compleet gerenoveerd is en waarin naast architectenbureau ook Armani en dat soort winkels zijn gevestigd. We wandelen met een gids door de Franse wijk waar het architectenbureau MADA s.p.a.m. is gevestigd.

In de avond maken we een boottocht over de Huang Pu rivier.

Ma 20 sep Wereld Expo

Vandaag bezoeken we het 2010 Expo Park.

Di 21 sep De Bund en de oude stad

Bezoeken aan o.a. Yu Yuan Garden, oud theehuis en de oude stad, Kunstbiënnale en overige musea. Bund Wandeling.

Wo 22 sep Pudong

Kleurtunnel naar Pudong; wandeling Pudong; Jin Mao Tower, World Financial Centre, Shanghai Oriental Art Centre, Jinquao Activites Centre

Vandaag bezoeken we het stadsdeel Pudong. Voor 1992 was dit platteland. Sindsdien is er ten oosten van de Huangpu-rivier een nieuwe stad verrezen. Pudong is het financiële en commerciële centrum van Shanghai en van China.

We wandelen door Pudong langs brede lanen met modernste architectuur. Enkele spraakmakende wolkenkrabbers zijn, Pearl of the Oriënt TV Tower, de 420 meter hoge Jin Mao Tower (SOM), die geïnspireerd is op de vorm van een Chinese pagode, met helemaal bovenin het Grand Hyatt Hotel. We bezoeken het één na hoogste gebouw ter wereld, het Shanghai World Financial Center (Kohn, Pederson, Fox). Als het lukt gaan we naar de 91e verdieping vanwaar we, bij helder weer, een prachtig uitzicht hebben over de stad Shanghai en omstreek, en over de haven aan de Huangpu-rivier. Wanneer er tijd is brengen we een bezoek het Zendai Moma, een vooruitstrevend particulier museum voor moderne kunst. Verder zien we het bloemvormige Oriëntal Art Centre van Paul Andreu, een theater.

Do 23 sep Optionele ochtend en een gezamenlijke middagactiviteit of tweede bezoek Expo of Art Biënnale

Deze dag is nog in te vullen. We kunnen bijvoorbeeld naar het Taipingqiao district gaan. Deze volkswijk wordt op basis van een plan van het Amerikaanse bureau SOM getransformeerd in een mondaine buurt. Een geslaagd project hierbinnen is Xintiandi, een uitgaans-en winkelcentrum dat qua architectuur geïnspireerd is op de oude shigumen-huizen. Shigumen-huizen zijn typerend voor het Shanghai uit de periode 1880-1940. In de nieuwbouw zijn originele stenen elementen en zelfs hele gevels van de oorspronkelijke shigumen-huizen verwerkt. Xitandi herbergt een museum dat laat zien hoe hier oorspronkelijk werd gewoond. De ontwerper van Xintiandi, het van oorsprong Amerikaanse bureau Ben Woods Studio, heeft hier tegenwoordig een vestiging.

In ieder geval sluiten we de dag af met een gezamenlijk diner.

Vr 24 sep

Retour naar Nederland

Kosten

De reissom is geraamd op € 2.600,- inclusief AetA bijdrage. De prijs is inclusief vluchten en toeslagen, vervoer in lokale touringcar, overnachtingen in een 2-persoonskamer met douche/toilet (met ontbijt), meeste entreegelden, 1 dag expo, 1 boottocht, nachttrein Beijing-Shanghai of Beijing-Suzhou (softsleeper).

In de AetA bijdrage zitten een aantal gemeenschappelijke diners en lunches, fooien, bezoek opera, bezoek show/acrobatiek, hutong tour, excursiegids en verslag, cadeaus en bijeenkomsten. Dit is excl. visum (€ 55.-), een reis/annuleringsverzekering en overige persoonlijke uitgaven.

Toeslag voor 1-persoonskamer is afhankelijk van het totale gewenste aantal en zal tussen de € 500 en € 800 liggen.

Het maximum aantal deelnemers is 30.

Inschrijving

De inschrijving en aanmelding kan via de hier onderstaande aanmeld knop maar is echter pas officieel na ontvangst van het ingevulde inschrijfformulier en € 100,-.

Het formulier kan je mailen naar franciscabenthem@gmail.com. Het bedrag graag overmaken naar rek.nr. 88839 bij de ING-bank t.g.v Genootschap Architectura et Amicitia o.v.v. studiereis China.

Vanaf 8 maart 2010 kunnen de introducés ingeschreven worden. Ook voor hen geldt dat de inschrijving pas definitief is na ontvangst van € 100,-- op bovengenoemd rek.nr.

Het maximum aantal deelnemers is 30 en dat hebben we al bereikt op 9 februari. aanmelden kan dus alleen nog voor de reservelijst. De aangemelde deelnemers kunnen tot uiterlijk 1 maart hun aanbetaling en schriftelijke inschrijfformulier inzenden daarna zullen deelnemers van de reservelijst worden toegelaten.

Totaal aantal deelnemers: 30

Rob Budding (2 deelnemers) Evy Augusteijn (1 deelnemer) Cees Brandjes (1 deelnemer) Maarten Grasveld (1 deelnemer) Joost de Haan (1 deelnemer) Annette de Koning (1 deelnemer) Henny Deckers (1 deelnemer) Anne-lot Haag (1 deelnemer) Menno Ongering (1 deelnemer) Mieke Poot (1 deelnemer) Johan Schepers (1 deelnemer) Corien Sparnaay (1 deelnemer) Fons Verheijen (1 deelnemer) Marian van der Waals (1 deelnemer) Tijmen Ploeg (1 deelnemer) Joke Vos (1 deelnemer) Leendert Kooman (1 deelnemer) Mariette Adriaanssen (1 deelnemer) Marianne Loof (1 deelnemer) Rens Schulze (1 deelnemer) Herman de Kovel (1 deelnemer) Fransje Killaars (1 deelnemer) Aryan Sikkema (1 deelnemer) Francisca Benthem (1 deelnemer) Adriaan Mout (1 deelnemer) Ingrid Alkemade (1 deelnemer) Erna van Sambeek (1 deelnemer) Ed Schwier (1 deelnemer) Gert Jan Hendriks (1 deelnemer)