za 28 februari 2009 - zo 1 maart 2009
| 24 uur Rotterdam

Start/aanvang:

00:00

Einde:

23:45

Maximaal aantal deelnemers

0

De excusie is vol geboekt !!!

en paar jaar geleden in New York - the City That Never Sleeps - in restaurant Florent aan de Gansevoort Street. Midden in de Meat Market, waar 's nachts het vlees de stad binnen komt en zijn weg vindt naar de magen van lokale carnivoren. Oorspronkelijk een 'diner' voor vrachtwagenchauffeurs, maar nu al 22 jaar een populair restaurant voor iedereen. Open 24 uur per dag, zeven dagen per week en alle weken van het jaar.

Daar werd bij Friso Broeksma het idee geboren een 24-uurs excursie te organiseren om te ervaren wat er voor nodig is om een stad around the clock te laten functioneren. Een blik achter de coulissen in die grotendeels onzichtbare wereld van aanvoer van voedsel, water en energie en afvoer in de vorm van afval, vast en vloeibaar. Van de controleposten voor het verkeer te land, op het water en in de lucht. De continubedrijven, van staalproductie tot het drukken van de krant. En van de hulpdiensten die 24 uur per dag paraat staan voor het geval er iets mis gaat.

Wat heeft dit met architectuur te maken?

Alles, maar vooral met stedenbouw. CIAM, als organisatie van moderne architecten, formuleerde ooit de functionele stad als een stelsel van wonen, werken, recreatie en verkeer. Dat is namelijk de zichtbare ontwerpopgave. Infrastructuur, die net zo hard nodig is om de stad te laten functioneren, onttrekt zich grotendeels aan de waarneming. Onder de grond gelegen als kabels en leidingen of daarboven verheven als hoogspanningsnetten, worden deze systemen meer als een belemmering gezien dan als iets wat het stedelijk leven mogelijk maakt. Pas als er iets mis gaat, dringt het besef door: toch belangrijk.

In de rij Rotterdam, Barcelona, Berlijn, Marseille en New York, is Rotterdam de eerste stad die we als AetA de klok rond gaan zien functioneren en wel op vrijdag 6 maart.

In Rotterdam kan men zich afvragen of de stad wel die haven- en arbeidersstad is die het volgens menigeen zou zijn. Of dat Rotterdam het metropolitane karakter heeft dat het zichzelf toedicht: is Rotterdam wel zo creatief, cultureel en dynamisch als het zelf denkt?

Tijdens de 24-uurs excursie in Rotterdam gaan we van vroeg in de ochtend tot laat in de middag het functioneren van de havenindustrie onderzoeken. We nemen een kijkje in onder andere 's Neerlands meest efficiënte kolencentrale en enkele van de meest interessante overslagterminals. In de avond en de nacht gaan we in het centrum op zoek naar de metropool Rotterdam, waar op vrijdagavond niet alleen de vrijetijdsindustrie op volle toeren draait, maar waar ook nog vele creatievelingen tot in de kleine uurtjes overuren maken.

Voorlopig Programma 24-uurs excursie Rotterdam 6-7 maart 2009

Organisatie: Martijn Oskam en Edward Schuurmans, met medewerking van Friso Broeksma, Astrid Sanson en dS+V

06.30 Ontvangst en introductie

07.00 Bouwput Centraal Station, toelichting betrokkenen (onder voorbehoud)

08.30 Schmidt Zeevisafslag, ontbijt, rondleiding en toelichting van bedrijfsleide of ntb Afvalverwerking Roteb, rondleiding en toelichting

10.30 Fruit Terminal, rondleiding en toelichting gepensioneerd medewerker of ntb. Bezoek binnenste Erasmusbrug

11.30 Toelichting Maasvlakte door dS+V

12.15 Lunch Truckerscafé

13.30 Elektriciteitscentrale, rondleiding en toelichting nieuwbouwplannen door betrokkenen

15.30 Containerterminal met Electric Guided Vehicles, rondleiding en toelichting door gepensioneerd medewerker

17.00 Carterminal, rondleiding en toelichting door gepensioneerd medewerker

18.00 Toelichting Centrummetropool door dS+V

18.45 Diner Thais restaurant 'Blue Mekong'

20.30 Bezoek kantoor OMA, rondleiding kantoor en toelichting bureaustructuur en nieuwste plannen door projectarchitect

21.45 Sportcentrum David Lloyd (Maaskant gebouw), rondleiding en toelichting bedrijfsmanager

23.00 RTV Rijnmond, rondleiding en toelichting door Robert Winkel

00.30 Sustainable Dance Club Watt, rondleiding en toelichting Henk Döll

02.30-6.30 Nachtprogramma nader in te vullen

6.30 Afsluiten bij zonsopgang in de Euromast (onder voorbehoud)

Kostenindicatie : 200 Euro per persoon alles inclusief (ontbijt, lunch, diner, touringcar, toegangen en gidsen).

Maximaal aantal deelnemers 30, volgorde van aanmelding is bepalend

mmv Friso Broeksma, astrid Sanson en dS+V

De excusie is inmiddels volgeboekt!