Verslag | Presentatie Forum 03 - De Technische Ruimte

Presentatie FORUM 3 - De Technische Ruimte, 5 oktober 2019

Door: Jan Poolen

Op zaterdag 5 oktober presenteerde de redactie Forum #3: de Technische Ruimte, in de Afvalverwerking in Den Haag ontworpen door Jan Brouwer. Met recht een afvalcathedraal. Wat een vitaal statement. Jan, inmiddels 84, nam ons enthousiast mee in de uitgangspunten van het ontwerp uit 1965. Nog steeds een zeer opmerkelijk gebouw en inmiddels liggend in de aankomende stad.

Een gebouw ook dat je met een schroevendraaier en een baco in en uit elkaar kan halen, aldus Jan. Het woord circulair bestond toen nog niet. De centrale verliest langzaam aan haar functie maar er zijn plannen voor de centrale met een nieuw publiek programma opgenomen in het stedenbouwkundig plan van OKRA.

De technische ruimte is niet direct een plek in huis waar ontwerpers als eerste aan denken bij het ontwerp van de woning. Maar toch hebben architecten de techniek wel degelijk gebruikt als architectonisch middel. Denk aan het Centre Pompidou en aan de ornamenten van de vertakte leidingen in Lewerentz’ bloemenkiosk en de kleurige PVC-buizen van Lina Bo Bardi. Met Forum #3 wil de redactie de mogelijkheden tonen van de technische ruimte middels toonaangevende voorbeelden uit het verleden en bediscussiëren de duurzame paradox en tonen de toekomst.

Na de  rondleiding in het gebouw gaf Like Bijlsma een presentatie over ‘De architectuur van het comfort’. Het ontlokte Jan Brouwer de enthousiaste opmerking: ”als dit de weerslag is van wat we in FORUM kunnen lezen , dan ga er vannacht al aan beginnen.

Publicatiecategorie

Tags

Laatste publicaties