za 16 februari 2019 - za 23 februari 2019
Studiereis | Nairobi

Start/aanvang:

07:00

Einde:

09:00

Locatie

Nairobi

Downloads en programma

Organisator

  • Janfrans van der Eerden
  • Jurriaan van Stigt
  • Bart Duvekot

Maximaal aantal deelnemers

20

De Reis
Een compacte reis naar Nairobi, een stad die wij van vele kanten gaan bekijken. We hebben een programma van één week opgesteld dat naast bezoeken aan interessante gebouwen ons de stad als geheel leert kennen. Het maximaal aantal deelnemers van de excursie zal gesteld worden op 20, hierbij is het wel zo dat eerst Leden en daarna introducees kunnen inschrijven (het minimaal aantal deelnemers is 15).

De all-in kosten voor de reis: verblijf ( 2 persoonskamer), lokaal vervoer en alle maaltijden (exclusief drank) komt uit op €1150- €1200,- ( afhankelijk van de groepsgrote) een éénpersoonskamer gedurende het gehele verblijf is ongeveer €150,- extra. Er moet een aanbetaling gedaan worden van € 600,- voor 21 december.

Niet inbegrepen: vliegticket, visum (lokaal te krijgen) en eventuele vaccinaties.

Sfeertekening

Een Afrikaanse miljoenenstad, bruisend en jong, een magneet voor heel Oost-Afrika, die kansen biedt aan opgeleiden van Malawi tot Zuid-Soedan. Het zakenleven bloeit, de restaurants en danstenten zitten vol, er klinkt muziek. Dit alles dankzij gulle leningen van China.

De bouwindustrie kan het werk nauwelijks bijbenen. Zwart geld wordt witgewassen. Het aanzien van de stad verandert per maand; je herkent kruispunten niet meer. Het bouwverkeer ruïneert de wegen….

Glimmende kantoortorens huisvesten duizenden jonge Keniaanse mannen in smetteloze overhemden, stropdas, grote horloges en gepoetste schoenen, en vrouwen in modieuze japonnen, elegante sieraden op adembenemende naaldhakken. Iedereen gaat naar zijn werk als naar een bruiloft. Zij wonen in appartementenblokjes, eindeloze betonzeeën buiten de rand van de stad waar geen boom meer groeit. De rijken schuiven in hun grote geblindeerde auto’s langs de luxe winkelcentra alsof we in Parijs zijn.

Nairobi is ook een stad van armoede, gebrek aan kansen, met een trage maar gestage toestroom van arme sloebers van het platteland die in golfplaten rijtjeshuisjes een kamertje huren tegen een te hoge huur die geïnd wordt door hen die net iets hoger op de ladder zitten. Een miljoen forenzen stroomt elke ochtend de stad in voor slecht betaald werk.

Iedereen tracht overal iets aan over te houden; de strijd om elke knikker wordt keihard gespeeld. Ernstige corruptie kenmerkt elk publiekrechtelijk orgaan en bederft het vertrouwen. Een land waar iedereen liegt.

Deze fascinerende stad gaan wij beter leren kennen.

 

De excursie

De studiereis is opgezet door AetA-lid Janfrans van der Eerden, die woont en werkt in Nairobi en een flink netwerk heeft opgebouwd.

Een held van het modernisme, Ernst May uit Frankfurt, heeft jarenlang in Kenia gepraktiseerd. Anderen ontwierpen een enkel gebouw, zoals Henning Larsen (Kopenhagen), TAC (Cambridge, Massachusetts), John McAslan (Londen), Karl Nøstvik (Noorwegen). En we maken kennis met ontwerpen van Richard Hughes, George Vamos, en Amyas Connell e.a., onbekende namen van architecten die jaren in Kenia werkten. Daarnaast schetsen we een beeld van de metropool in de facetten buiten de geprivilegieerde gebieden: hoewel een uitdaging bezoeken we de wijken van (bijna) alle economische klassen. We laten een aantal deskundigen zijn blik schijnen op de stedenbouw, stadsgroei, (het gebrek aan) planning en infrastructuur. Ook ontmoeten we studenten architectuur en onze zustervereniging de AAK (Architectural Association of Kenya). De laatste twee dagen maken we een uitstapje naar de Grote Riftvallei en de theestad Kericho en bezoeken onderweg een aantal objecten. Een intensieve reis, kort maar krachtig, met een mooi vol programma!
 

Bonus: Kenia

Het is een overweging aan de reis tijd toe te voegen om Kenia verder te verkennen. Het behoort tot die Afrikaanse landen met een interessant landschap. Het monumentale horsten- en slenkenlandschap biedt spectaculaire vergezichten op vrij liggende vulkaankegels die je kunt beklimmen. Er dan is er nog UNESCO-monument Lamu, de leeuwen, olifanten en een wit palmenstrand aan de Indische Oceaan.

Gerelateerde activiteiten