za 25 januari 2020
Nieuwjaarsbijeenkomst 2020

Start/aanvang:

13:00

Einde:

19:00

Locatie

De Meelfabriek, Leiden

Downloads en programma

Organisator

Maximaal aantal deelnemers

100

We starten met een voorprogramma, de rondleiding in Naturalis en daarna het hoofdprogramma in de Meelfabriek te Leiden.

Deel 1, rondleiding Naturalis; start 13:00 uur  tot 14:15 uur

Locatie Naturalis Biodiversity Center Leiden

Verzamelen voor de entree aan de parkeerplaatszijde

Darwinweg 2
2333 CR Leiden

Het  ontwerp van Neutelings Riedijk Architects wordt ter plekke toegelicht door projectarchitect architect Frank Beelen.

Het project is niet onbesproken. Het ontwerp van Fons Verheijen uit 1998 is op een zeer opvallende manier veranderd en uitgebreid. Deze verbouwing haalde op grote schaal de pers. Fons Verheijen noemde het een “verminking van zijn Creatie’. Het is met een schikking afgelopen. Het in omvang verdubbelde Naturalis is veranderd in een ‘paleis in de traditie van de grote, beroemde 19de-eeuwse natuurhistorische musea” volgens De NRC . Willem-Jan Neutelings en Michiel Riedijk zijn tenslotte de pleitbezorgers van architecture parlante. Aan belangrijke publieke gebouwen moet te zien zijn waartoe ze dienen, vinden de twee architecten. De bijna sacrale hal is imposant en indrukwekkend.

We zullen samen met hem om het gebouw lopen en daarna binnen de grote hal bezoeken en de fantastische trap oplopen. We zijn met een grote groep en ook zal het museum druk bezocht worden. Dus daar moeten we rekening mee houden. De headset van AetA wordt uitgedeeld aan het begin van de rondleiding. De toegang tot het museum en het parkeren is op eigen kosten, de museum jaarkaart is geldig. Graag voor 13:00 uur zorgen voor een geldig toegangsbewijs, dan kunnen we gelijk starten. Naturalis ligt vlak bij het station. In de routeomschrijving staat omschreven hoe je per fiets of auto Naturalis kan bereiken. Daarbij wordt ook de mogelijkheid omschreven om de auto bij de Meelfabriek te parkeren en vandaar met een speciaal voor AetA gereserveerde fiets naar Naturalis te fietsen, en terug.

 

Deel 2, inloop vanaf 14:30 uur, start programma 15:00 uur​

Locatie: Meelfabriek Leiden

Meelfabriekplein 1

2312 LK Leiden

Vanaf 14.30 uur inloop, Poortgebouw in de Meelfabriek

Ontvangst in het Poortgebouw, rechts naast de hoofdentree

Lezingen in het  Directiekantoor, links naast de hoofdentree

 

15.00 uur start nieuwjaarsbijeenkomst, Directiekantoor in de Meelfabriek

Met de nieuwjaarstoespraak wordt gestart in de voormalige directieruimte door voorzitter AetA  Jan Poolen.

Hij zal de beleidsplannen en activiteiten van het nieuwe jaar toelichten en ons nieuwe bestuurslid voorstellen.

 

15.30 uur lezingen over de ontwikkeling van de Meelfabriek, Directiekantoor in de Meelfabriek

Twee lezingen over het jarenlange proces met verschillende architecten, de Rijksgebouwendienst en de buurt. Een zeer boeiende transformatie. Het complex heeft recent een grote prijs gewonnen op het World Architecture Forum. 

De Meelfabriek in Leiden is een transformatie met een lange adem. Een boeiend proces omdat het veel te maken heeft met de verschillende houdingen in het vak over deze ontwikkelingen. Directeur en eigenaar Ab van der Wiel is al meer dan 30 bezig met dit project met een torenhoge ambitie. Zijn uithoudingsvermogen is zeer opmerkelijk. De Meelfabriek is een ensemble van meer dan tien panden die gebouwd zijn tussen 1900 en 1970 aan de rand van de historische stad.

Met de Zwitserse architect Peter Zumthor maakte van der Wiel plannen van casco’s met ‘materiaalloze glazen gevels’. Uiteindelijk kwamen zij er niet uit. Thans heeft Bart Akkerhuis , voormalig associate van Renzo Piano, opdracht voor het ontwerp en de transformatie van de Meelfabriek. Studio Akkerhuis heeft de ruimtelijke strategie van Zumthor overgenomen. Hoe kunnen we deze fossiele resten weer laten spreken zei Xander Vermeulen Windsant recent in een artikel op Archined. En daar mee wellicht een relatie leggend met Naturalis.

Bart Akkerhuis van Studio Akkerhuis, de architect van de transformatie en Ab van der Wiel, de ontwikkelaar en onze gastheer zullen beiden op deze middag spreken. Hierna is er gelegenheid voor vragen en discussie, onze voorzitter Jan Poolen is de moderator deze middag. Om 16:30 sluiten we de discussie af.

16:30 uur start de rondleidingen

We starten gezamenlijk met de rondleiding door een deel van de Meelfabriek. Die zullen ruim een half uur duren. De nieuwe liften zijn net in gebruik genomen, we kunnen dus (in tegenstelling tot eerdere berichten) allemaal tegelijk met de rondleiding meedoen, inclusief bezoek penthouse. Bart Akkerhuis zal tijdens de rondleiding uitleg geven.

vanaf 17:00 uur  borrel in de Inspiratieloft

De vindt plaats in een ruimte midden tussen het ruwe beton en de paddestoelvloeren.

Rond 19:00 uur loopt het programma ten einde.

Omdat we veel mensen verwachten, vragen we iedereen om zich vooraf in te schrijven via de site van AetA,

Een pdf met de route tussen Naturalis en de Meelfabriek is boven aan deze pagina te downloaden

 

Tot zaterdag 25 januari,

het bestuur van AetA